Monday, October 27, 2008

CINTA


Cintamu pada Ilahi
Menggamit hati sanubari
Sujud bersama mencari redha-Nya

Tutur bicara dan ketegasan
Hikmah dalam setiap teguran
Menjadikan ku insan solehah di sisi mu

Cintamu pada Tuhan yang Satu
Tiada tandingannya
Memekar cinta ku pada mu
Landasan kepada Cinta-Nya

Moga cinta terus bersemi
Dalam redha kasih Ilahi
Menuju syurga abadi

Thursday, October 23, 2008

SPORTS

Bersukan ni baik untuk kesihatan, selain daripada tu dpt la jaga badan..lagi2 musim raye ni..mkn mcm2..huhu..saye suka sports..tp dah lame x bersukan..xde tempat yang sesuai..huhu..saye suke try mcm2 sukan la...saye pernah berkayak, main hoki, maain basketball, handball, netball, volleyball, termasuk kaya ball pon...huhuhu..kalo sukan2 nabi pulak..

1. memanah (saye masuk ko-k memanah mase kat USM..dapat A tau..huhu..ade gak dapat kuning..huhu..kire terer la..tapi hijau pon banyak..kui3)



2.berenang (erm, saye memang takut berenang, tp setelah pg Pulau Perhentian dan blaja asas berenang & water confidence, okla..boleh nak berenang tapi dengan syarat ade life jacket..hehe)

3. berkuda (ni je sukan yang saye x pernah try...jadi xboleh nak komen la..hehe..)


antara sukan yang saye paling suka ialah basketball & handball..saye main handball since skolah rendah lagi..kat SSP pon saye main handball..(school player+ captain..hehe)last skali main handball kat USM, game lawan dengan year 4, mase tu saye year 3..menang tau..hehe..saye shoot 1 gol je..huhu



erm..basketball pulak..saye blaja main mase kat skolah menengah..pastu kat USM..saye try main..xsangka pulak terpilih utk wakil desasiswa..huhu..dr segi ketinggian..erm..tu memang disadvantage la..saye memang pendek pon..huhu..last skali main basketball..bukan main la..huhu..shooting..mase kat penang hari tu...mase pg amek jubah konvo..teringin sangat nak shooting..so, pegila kat booth ASTRO..huhu..dapat hadiah transformer ntah ape2...kui3

MERISIK...


lame tak update ni..huuhuu..ade ape dengan merisik ye?...mesti korang tertanya2..siapa?di mana? bagaimana? apa?knp?..(saye agak je =P)sebnarnye merisik ini adat je ke atau mmg digalakkan oleh Islam?

Hmm..adat merisik..knp nk merisik?sbb nak tau org tu dah berpunye ke blum kan? kalo dah memang sah dorg ni bercinta, perlu lagi ke merisik ye??kui3..sebab adat..so layan jela.."dah berpunye?" tanya pihak lelaki...pihak perempuan pon jwb.."belum"..kata pihak lelaki lagi.."kalo belum, kita tetapkan tarikh utk bertunang, atau nak sarung cincin terus?huhuh"..(dialog ni saya reka je..xde kaitan dengan saye...kui3..erm, tp dalam Islam kite x boleh meminang orang yang telah dipinang..jadi baik la merisik dulu..=)

ermm...dulu org merisik datang rumah..hantar wakil.la ni dah canggih...guna jari pon boleh (sms je..)..atau pon call..erm...kalo dtg rumah lagi nmpak bersungguh kan?huhu..jadi peluang untuk direject akan kurang sebanyak 0.01% sekiranya calon adalah org yang tiada sebarang hubungan dgn pihak perempuan la...kui3..(ni hipotesis je..hehe)

boleh ke, kalo lelaki tu sendiri yang merisik ye? perlu ke hantar wakil? saya pon xtaula..huhu..and the worst thing is mcm mn nak respon kalo nak reject risikan tu...kui3..kalo kite mmg blum berpunye?...hmmm...susah kan???
ade sesape nak bagi idea?...=)

Thursday, October 16, 2008

KOMEN TENTANG BLOG...


hari ni topiknye ialah komen2 orang lain tentang blog saye..huhu..
rasenye tak ramai yang drp komen..tp ade jugak yang komen melalui YM, verbal dan sebagainya..(yang komen dlm hati tu x taula kan? huhu)

Ini antara komen yang saye terima la..
"ko bnyak citer pasal family.." - erm, saye jawab mmg saye suke citer pasal family, kalo nk citer pasal org yg komen tu pon boleh jugak..kui3

"penuh blog ko?..mesti ade org tolong penuhkan sbb ko mmg x pandai pon nak buat"(nada perli)- erm..huhuhu..tu memang satu kelemahan saye yg mmg x dpt disangkal lagi...saye mmg xpandai nak "godak" komputer..huhu..penuhnye blog saye ni sbb kwn saye tolong penuhkan...(thanx to zhaf..)

"tambahla stream audio.."-wahaha, ape ke mendenye stream audio?(org buta komputer la katekan)rupe2nye mcm letak radio IKIM ke..ooo..hehehe spt jwpn di atas..saye memang tak reti..kui2..insyaAllah kalo dah balaja nnt saye tmbh...=)

"tukarla background yang lebih memberangsangkan utk org baca"...-ermmm..background ni saye yg pilih...huhu..nak tukar ek??ermmm..xpastila...sebab blom balaja jugak...
kui3

sedikit makluman tentang artikel chikugunya..tulisan tersebut adalah untuk pengetahuan anda..tiada tujuan lain..sekiranya ade terdapat tanda2 sakit kepala yang teruk, demam tinggi, cirit-birit, sakit sendi, muntah dan ruam seperti dalam gambar..segerlah berjuma doktor..sebab kemungkinan anda dah terkena CHIKUGUNYA...

nway..thanx ye bagi komen kwn2 ku..kalo ade komen yg x tertulis tu..bukan x diterima..tapi terlupa laaa..hehehe...maklumla..saye budak baru belajar..kalo salah tolong tunjukkan...kui3..=)

Monday, October 13, 2008

SIFAT AMANAH

rase-rasenye sume orang tau sifat amanah ni..sifat amanah ni salah satu daripada sifat wajib nabi kan?ade 4 sifat nabi yang kita sume tau iaitu siddiq, AMANAH, tabligh dan jugak fatonah...lawan bagi sifat AMANAH ni adalah KHIANAT...

Ape maksud amanah ni? Dari segi bahasa, amanah berasal dari perkataan Arab, bermaksud tenteram, aman, terselamat dan harmonis.

Dari segi nilai dan akhlak, amanah bermaksud menghargai kepercayaan orang lain terhadap diri seseorang dengan melaksanakan tuntutan yang terdapat dalam kepercayaan itu. Dengan kata lain, amanah ialah tanggungjawab yang diterima seseorang yang kepadanya diberikan kepercayaan bahawa ia dapat melaksanakannya sebagaimana yang dituntut, tanpa mengabaikannya. Apabila tanggungjawab ini dilaksanakan dengan sempurna, ia merasa tenteram, aman, terselamat dan harmonis (Mohd Nakhaie Hj. Ahmad 1996:2).


Amanah Sebagai Syarat Berimannya Seseorang

“Tidak sempurna iman bagi orang yang tidak beramanah dan tidak diterima sembahyang orang yang tidak bersuci dan tidak sempurna agama, orang yang tidak diterima sembahyangnya” (Riwayat At-Tabrani).

“Tidak sempurna iman bagi orang yang tidak beramanah dan tidak sempurna agama bagi orang yang tidak menepati janji” (Riwayat Ahmad).

“Tiada iman pada orang yang tidak beramanah” (Riwayat Ahmad).


Amanah Sebagai Pengukur Kemunafikan Seseorang

“Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a. katanya: Sesungguhnya Rasulullah s.a.w. telah bersabda: Tanda-tanda orang munafik ada tiga perkara, iaitu apabila bercakap dia berbohong, apabila berjanji dia mungkiri dan apabila diberi amanah dia mengkhianati” (Riwayat Bukhari, Muslim, Tirmizi, Nasaie dan Ahmad Ibnu Hambal).

“Tiga perkara yang jika terdapat salah satu daripadanya, bererti terdapat tanda munafiq sekalipun ia berpuasa, bersembahyang, menunaikan haji, umrah dan mengakui dirinya seorang Islam iaitu apabila bercakap ia berdusta, apabila berjanji ia memungkirinya dan apabila diamanahkan ia mengkhianatinya” (Riwayat Abu al-Syeikh).

“Ada empat perkara, sesiapa yang melakukannya maka ia adalah seorang munafik yang tulen. Sesiapa yang melakukan satu daripada empat perkara itu, maka ia mempunyai salah satu daripada sifat munafik, hingga dia meninggalkannya. (Empat sifat itu ialah) apabila dipercayai ia khianat, apabila bercerita ia dusta, apabila berjanji ia mungkir dan apabila bertengkar ia mengenepi kebenaran (menegakkan benang basah) (Riwayat Ahmad).

kadang-kadang kite ni suke amek mudah tentang sifat amanah ni..mcm saye mase kecik2 dulu la..kalo atok saye suruh sampaikan pesan kat atok sedara yg dok sebelah kanan umah saye..saye mesti xsampaikan..sebab kdg2 saye pk pesanan tu remeh-temeh je..xsampaikan pon x ape...satu hari, atok saye tanye "dah bagtau blom atok jenab ape yang atok soh pesan td?"..mase tu saye dengan selamba menjawab "blom.."..pastu ape yg saye x sangka atok saye tibe2 memberi tazkirah kat budak kecik ini, mase tu umur saye dalam 6-7 tahun kot..."Jadi org kena amanah tahu?" ...bermula dr saat itulah...baru saye tahu..contoh sifat amanah tu mcm tu rupenye...sbb yg saye tahu dulu mase kecik contoh sifat amanah tu..kalo org bg pinjam barang kat kite kite kena jaga baik2, sebab tu brg die...Impaknya, semenjak daripada peristiwa tu saye dah x berani jadi org yang tak amanah...(berkesan sungguh la tazkirah atok saye kan??)

ermm..mungkin byk lagi contoh sifat amanah ni..tapi saye xdapat nak bagi contoh yang dekat dengan kita..semoga kita semua mencontohi sifat Rasullullah s.a.w (selawat ke atas nabi) ini...

Sesetengah artikel ini saye petik daripada artikel Pengukuhan Nilai Amanah:Sumber dan Perkaedahan oleh Profesor Muhammad Syukri Salleh...(terima kasih ye Prof..)

Untuk bacaan lanjut lawati website ini:
http://www.geocities.com/muhammadsyukri/INTANAmanah.html

Sunday, October 12, 2008

BARU NAK BERAYE..

Sabtu lepas, barula saye nk start beraye..al-maklumla br sihat sikit...jauh pulak tu beraye ke Tg Karang..rumah kawan saye Zhafran yg saye knal ms kt mtrik dulu...lame xpg sane setelah 22 bulan kire dekat 2 thn la..plan punye plan akhir nye jadi jugak pegi ke sana..

Saya pegi bertiga, ade jugak kwn Zhafran yg dtg iaitu Salfa dan Iqbal..dorg ni geng2 nasyid ms matrik dulu..saye je bukan...kui3

Linda, Cik Su & Saye kat rumah Zhafran

Salfa, Zhafran & Iqbal

B4 pegi mmg xtau nk pakai bj ape..sbb nk jln jauh ni...kalo pakai jubah seluar ok jugak sebab nk naik turun bas..hm..kitorg bertiga mmg pening..huhu..tp atas satu sebab saye pon pakai jubah yg saye pakai ms majlis berbuka kolej...mlm Rabu tu jenuhla menyembat jubah tu sebab labuh sgt..kena sembat sikit..tp jahit silang pangkah jela..nak cepat katekan...tu pon paham2 la mmg x kemas pon jahitan..al-maklumla lame dah x menjahit..kui3

Pg tu teksi sampi lmbt...rupe2nye tyr pak cik teksi kena paku..kesian pak cik..sbb xnk kitorg tertinggal bas..pak cik bwk laju..pastu risau giler sbb tiket tu ade 2 masa..9am n 9.15 am..bas ni dah sampi ke ek? sbb sampai stesen bus da 9.02 am mcm tu...Sampai sane dah kul 12.15 tgh hr..bajet sampi 11 lebih..huhu..Mcm2 dugaan..tu la..lain kali nk g mn2 tu bgtau la mak dulu...pdn muka...

ah kat rumah zhafran, mkn kuih sementara tunggu Salfa n Iqbal..pastu dorg sampi kitorg mkn la nasi..erm..mak die masak byk sgt..(x taula lauk ape yg zhafran tlg msk..huhu).. ade resepi keluarga die ayam msk ros (die kate kalo guna daging lagi sedap), ade sayur labu+kacang panjang msk lemak, pastu ade kelapa+tempoyak, pastu ade ikan msk x tau, ayam organik produk HPA dsb..minum pun air jambu batu merah juga produk HPA...

Di Bukit Malawati jejaka nasyid skema...& muslimah comel


pas mkn tu solat dan lebih kurang kul 3 lebih kami pon beransur la dr rumah die...sebab nak pg Bukit Malawati...kitorg kena balik pas Asar sebab nak kena naik teksi ke Klang n naik bus balik Perak. Best jugak pg Bukit Malawati tu..byk monyet...takut..yg paling saye x leh lupe, ade sekor monyet ni mintak eskrem saye...xtaula knp eskrem sy yg die nk..maybe sebab die tgk saye mkn mcm sedap je..huhu..saye punyela takut...saye undur selangkah..die pun maju selangkah...saye mmg takut sgt2..sampai menggigil...xde org nk selamatkan saye ms tu..pastu dah byk kali monyet tu mintak siap berdiri dgn hulur tgn lagi...saye xboleh pk lain selain bg eskrem tu kat die..saye pon letak eskrem ats tanah n lari...mmg takut giler..nk menangis pon ade...mmg sampi bergenang air mata la sebab terlalu takut...


Makan eskrem di Bukit Malawati


Monyet2 di Bukit Malawati...

Pastu kitorg gi solat n masing2 pon balik ke destinasi masing2..hmm..mmg jauh perjalanan balik dr Klang ke Manjung tu...kesian kat kwn2 saye...kpd Linda n Cik Su..sori sebab susahkan korg kena teman aku g beraye jauh2...aku tau korg mmg penat..sori bangat...n thanx sgt2 sebab sudi temankan aku..kalo korang x teman, aku konfem x pegi...huhu..Kpd Salfa & Iqbal...nice meeting u all..wpon x berckp sgt..huhu...tp kite kan KMM jugak..kire member la jugak tu kan..kui3..Thanx to Zhafran & family sebab susah2 prepare utk kedtgn kitorg..pastu tq jugak ye belanje kitorg naik tren n mkn eskrem kat Bukit Malawati tu...=)

HANDSET

saye br berhajat nak bli handset..xtaula kenapa masa bulan pose hr tu rase nak sgt handset baru..hehe..bajet kaya sangat la tu..tp nampaknye x dpt nk bli lagi..sebab bajet dah lari..tunggula bulan2 depan pulak...hohoho..(duit kena bajet..mesti simpan..huhu..untuk mase depan..nak kawen nnt kan senang..kui3)

ni handset saye yang saye guna skang..handset lecturer mcm ni je..huhu..handset student..mak oiii...canggih manggih...tapi nila model handset yg digunakan dalm filem fenomenal AYAT-AYAT CINTA...x caye..tg citer tu btul2...kui3..saye syg sgt handset ni sebab mak saye yg belikan..mase tu harga die RM285...dibeli pada 14 Mei 2006..time tu saye blaja so mmg xde duit..terpaksa la mintak mak yg belikan sbb handset lame dah rosak...





ni handset idaman saye...NOKIA 5000..hari tgk kat Billion Manjung RM365 nett..ermm...berkenan sangat..tak tau la bile dapat bli...huhu


GAMBAR HARI RAYE



tema baju raye tahun ni kaler purple...jadi sume pakai purple..termsukla saye..tp saye xde bergambar pon..sebab dok kat rumah je...sakit..=( mak pon xde sebab mak jage saye kat rumah...nizam? die manela nak balik kg..die ikut marhaban ngan kwn2 kt kg..



ABDUL QAYYUM




KEKJA & QAYYUM





MAK CIK SAYE & MY FAMILY

ZIARAH KUBUR ATOK KAT TANGKAK

PERANAN IBU BAPA MENDIDIK ANAK

macam topik serius je ek..erm..peranan ibu bapa mendidik anak..ikutla mcm mn ibu bapa nak didik anak tu..nnt dah besar nak jadi ape..nak jadi mcm mn...di sini, saye nk sentuh satu aspek tentang pergaulan lelaki dan wanita..mcm mn ibu bapa mendidik anak tentang perkara ini...
ape yg nk saye kupaskan ialah mcm mn mak saye didik saye tentang perkara di atas..

Mak saye memang bimbang kan anak2 perempuannya..ade 2 org je..sorg dah kawen..jadi tinggal la saye sorg je yg x kawen lagi...huhuh...disebabkan dulu skolah menengah saye skolah semua perempuan, mak xdela bimbang sgt..pastu saye msuk matrik...kat matrik of coursela ramai lelaki..erm, kalo ade kwn lelaki, mestila mak akan tanye die tu sape dengan saye..standardla mak nak tau kan..sbb saye ni mmg x pandai nak tipu..so saye mmg bgtau dan kenalkan sume kwn2 saye...kdg2 kalo mak dtg visit saye kalo terjumpe dgn budak2 lelaki praktikum saye mmg akan kenalkan...so, mak saye kire percaya la kat saye ni..kwn2 skolah rendah pon mak kenal..dorg ade jugak dtg2 ke rumah..kesimpulannya..mak saye mmg tau sape kwn2 lelaki saye...

bile msk USM...jauh dr rumah..barula nmpak mak saye cukup bimbang sebab xnmpak ape yg saye buat..mase tu mcm2 mak pesan, jgn sekali2 kuar berdua dengan lelaki, jgn kuar mlm2, mcm2 la mak pesan...disebabkan pesanan mak, saye mmg x berani buat...sebab kalo saye buat salah konfem kejap je dpt balasan..contohnye, ms thn 1 mak ade pesan, kalo xm jgn kuar awl..semak jwpn kalo dah siap..tunggu sampai hbs mase br kuar...nnt rugi..pastu ms exam aerobik..saye pon jwbla, senang je soalan tu..saye tgk kiri kanan ramai yg dah kuar...saye pon pulun jwb cepat2..x baca arahan soalan betul2..dan dengan konfidennye kuar dewan..bile jumpe kengkawan..dog ckp la ape jwpn dorg, tp knp jwpn saye x same ngan dorg ek? rupe2nye saye telah jwb 11 soalan dengan salah..mau nye saye x nangis..saye pon nangis la..tula padan muka x dengar ckp mak...

time dah keje ni pon mak pesan benda yg sama..mak kate, org dah keje ni, org pandang lain..x sama mcm org yg belajar, jgn kuar dengan lelaki, kalo nak kuar, kuarla ramai2 dengan kawan... selamat sikit...

erm, org kate syurga di bawah telapak kaki ibu...mungkin saye byk jugak buat dosa kat mak..tp x taula..hrp mak ampunkan...esp baru2 ni sbb saye bli tiket dah nk beraye rumah kwn saye (lelaki) ms mak saye ade kt rumah saye kat Perak ni, tp bile mak dah balik Johor baru saye bgtau...cuma mak pesan jage diri baik2 jela..kalo mak x bg pegi, mmg saye x pegi..nsb baik mak bagi maybe sbb mak knal kwn saye tu..dan saye pegi bertiga dan balik hari...tp saye mmg x berani nk langgar pesanan mak..lgpun mak saye mmg percaya kan saye..yg saye x kan buat benda2 x elok..

sebenarnye, ape yg mak pesan tu..adalah perkara2 yang baik dan mesti diikuti terutamanya dalam pergaulan..kerana Islam pun menggariskan begitu...kalo mak mrh mksdnye Allah pon marah...jadi jgnla buat mak kite sedih sebab kite..=)

CHIKUGUNYA & HARI RAYE



Chikugunya oh chikugunya..start bulan 7 tahun ni kot wabak chikugunya berleluasa di Johor..mula2 ade kat Pagoh pastu skrg dah satu Malaysia kena...tapi Johor memang byk kes..akhir bulan 7 abg ipar saye Abg Epul kena chikugunya..x boleh bgn..pastu pertengahan bulan 8 pulak Qayyum si kecil tu pulak kena...keluarga abg epul ramai yg kena sebabnya mmg dorg duduk kat kawasan Pagoh tu la..


Akhir Ogos, saye balik rumah setelah sekian lame x balik rumah sejak keje kat Perak ni..huhu..3 hari jela..pastu seminggu pas balik dari Johor, saye demam dan loya& muntah. Mase tu dah start puasa..erm...pastu tanggal 23 hb September hari Selasa..mlm tu tibe2 kepala saye rase berat sgt..mcm nak pening..tapi digagahkan jugak diri ni sebab nk tgk tv citer "Ku MilikMu"..hohoh..tp mlm tu mmg x boleh tido sebab sakit kepala..ingtkan esok boleh ok pas tido..tapi esok pg bdn rase semacam la pulak, mcm nk demam..so b4 pegi keje telan la PCM (Panandol)..sebab pagi tu ade kelas..mcm mn nk ngajar kalo sakit kan?? hbs je kelas..rase semcam je..tgn pon sejuk semacam..tibe2 mcm menggigil pdhal air cond 27 C..suhu biase.. saye pon pg kat Kasma.."Kasma, knp aku menggigil ni?"..saye pon tnjuk tgn kat Kasma.."Eh, jari ko cyanosis ni, cepat amek BP"..dlm sakit2 tu sepat jugak saye menjwb.."Kasma, aku demam la, knp pulak nk amek BP, aku nk cek temperature"..dgn pertolongan Kasma, kitorg g Skill Lab kat kolej..cek suhu axilla..38.2 C..erm..tinggi jugak.."Eh, tp kalo axilla kena tmbh 0.6"..Ya Allah suhu aku dah 38.8 C..saye x pernah demam tinggi mcm tu..mase kena chicken pox pon suhu 38.1 C..pastu terus bgtau pengarah akademik..cpt2 panggil driver n htr saye g hospital kat Kecemasan...Sampi sn..cek suhu 38.6 C (telinga)..cek BP..133/120 lebih..mesin amek BP tu berbunyila sbb BP high...try lagi sekali..still same...hmm..pastu dr kate kalo demam sampi Ahad dtg pulak amek darah..erm balik tu dpt panadol ngan ORS je..MC 1 hari..pastu esok gi keje tp mmg still demam..pg tu..pengarah akademik kate saye kena pegi klinik balik sbb bdn saye pns sgt...so, pegila klinik panel..(x pyh byr la kirenye)..sampi sn..stlh diinterview..dr decide bg injection kat gluteus medius...aduh, slalu saye yg bg injection kali ni saye pulak kena..nila 1st time..huhu..dah sakit terpaksala..byk ubt2 yg die bg..mungkin denggi sbb demam x baik2...dpt MC 1 hari lagi..esok nye dah nk balik kg utk hari ry...esoknye tu, saye shtla alhamdullilah...cuma cirit birit sikit..pegi keje,msk kelas..pastu gi klinik pulak sbb cirit birit dan gatal2..mungkin sebab alergik antibiotik..so, dptla ubt ORS dgn antibiotik baru ngan ubt gatal..


Balik dr klinik, tibe2 rs lain mcm...mcm nk demam balik...mlm tu balik dgn muka yg merah pdm..tgn pon naik ruam.."knp pulak ngan aku ni??kena demam campak ke?"..dlm bas, saye berdoa cepatla sampi ke rumah..kat rumah, bile saye tnjuk ruam kat tgn, mak kate saye dah kena chikugunya...hah??chikugunya..x sangka saye kena sakit tu...
so, kat rumah buatla cara rawatan tradisional jugak, minum air kelapa muda, berjelum dsb..



pastu mmg teruk naik ruam satu bdn, x lalu mkn dan cirit birit..mmg kurus giler...nk jalan pon x boleh sebab sakit2 sendi...mmg dahsyat la penangan chikugunya...sakit sendi mmg berbisa la..esp tpt2 yang kita pernah jatuh ke, terkehel ke..kalo mcm saye ni..dahla slalu angkt pesakit ms jd students nurse dulu, so skt belakang..pastu main bsketball terkepak buku lali..sakit la kat situ...gatal pulak ruam tu...sebab gatal yang amat, pg klinik kat yong peng & dr kate mmg saye kena chikugunya..dpt ubat gatal n thn sakit..

Natijahnye, saye x dpt beraye thn ni..saye hny pg umah atok aku kat sebelah umah je, x balik kg, (sedara2 kat kg kem slm kt saye sbb saye x balik..isk3) org dtg beraye rumah pulak yang melawat saye sakit...segan saye ...huhu..kekja pulak, pas balik dr kg raye pertama die pulak demam menggigil..gi klinik..hmm..kena chikugunya jugak..kesian die...hr raye kelima, br saye kuar rumah..pg teman mak...g Yong Peng..konon2 dah sihatla..balik tu saye letih sgt2, pastu mkn sikit pastu tido, bgn tido kepala saye sakit sgt2..abah kejut saye mkn..tp saye x boleh bgn..saye kuatkan diri bgn solat zohor..pastu g dapur utk mkn..tibe2 saye rase nk muntah..saye pon muntah 4-5 kali..mak da risau coz mlm tu saye nk balik Perak..abah pon kate kena pg Klinik ni..sampi klinik...dr kate perut saye msk angin.. saye kena gastrik...Ya Allah dah lame saye x kena gastrik..pastu buat kali kedua..dr bg injection kat gluteus medius saye...huhu..br ok..

mlm tu mak pon kemas brg, mak kate kalo ade tpt kosong, mak nk ikut saye balik Perak...tny driver bas, ade 1 tpt kosong...mak pon ikutla aku g Perak..terharu saye...sayang mak..thanx!!

THANKS kpd MAK& ABAH n sume yang jaga aku mase aku sakit..sori kpd member2, student2 yg htr msg raye tp x berbalas..SELAMAT HARI RAYE MAAF ZAHIR BATIN..

sakit tu ujian Allah untuk kita, bile sakit..kita akan ingt Allah..hrp2 ms sihat ni..sentiasa ingt Allah jugak...






Thursday, October 9, 2008

MOI FAMILIA

lame dah x tulis blog..sebabnye..nnt sy citer..sbb saye nk citer kat post yang lain...hari ni saye nak citer pasal keluarga saye..hehe..ni request dari kakak saye..

dr belakang: Kekja, qayyum, abg epul
dr depan: mak, izzah, abah

keluarga saye kecik je..mak & abah, pastu adik beradik 3 org je...name abah Ali Bin Sulaiman...abah org Melayu asal Tangkak Johor dan pencen dah sebagai guru tapi msih setia mengajar lagi la...yang best tentang abah..abah pandai masak, pandai jahit langsir (amek tempahan lagi), pandai buat gubahan kirenye abah ni kreatif la...

Mak pulak bernama Sariyah bt Marwan..mak org Jawa huhu..mak asal Batu Pahat Johor..(Yong Peng tpt sy duduk dr kecik smpi skrang, rumah saye sebelah umah atok) yang best tentang mak..mak suke berkebun, pastu keje2 mcm bersihkan kwsan rumah tu keje mak la..huhuh..kirenye saye ni dibesarkan dlm suasana yang "Gender Alert"...huhu
iaitu x semestinya peranan gender yang biase dilakukan oleh mak, mak yang buat..kirenye...terbalik la peranan gender dalam family saye...

Adik beradik pulak..kakak saye anak pertama..Norsaliza name die..panggil Liza ataupon name glamer "kekja"...dah kawen dah...huhu name husband die Hj Saifulbahri Hj Saban...dah ade anak 2 org tau...yg pertama "kakak" Izzatul Qayyimah dan yang kedua "adik" Abdul Qayyum


Kekja& Abg Epul












Izzah













Qayyum







Pastu anak kedua, ehem2...sayela sape lagi...Siti Hajar..asal name Siti Hajar ni...mak saye citer...mak saye suka name Siti tapi x tau nk bg Siti ape..pastu atok sedara kot ckp bg Siti Hajar la..tu yg dapat name Siti Hajar tu..n saye di rumah dipanggil Siti atau pon "Ti" atau pon Kak Ti ataupon Mak Iti...huuhuhu..status???isy...rahsia...kui3...erm..kire dah sampi turn saye kawen dah ni...tp..erm..blum ade jodoh lagi...hehe



Saye


Anak last...adik saye Md Zaharunizam panggil Nizam...kdg2 panggil Cuke...die je name panjang sebab name gabungan ramai2 anak murid abah ke anak angkt abah ntah...huhu...skang da keje..

Nizam

okla setakat tu je citer psal family saye...huhu..nak tny lebih2 erm..kena tanye personally la...

ISLAM CHANNEL