Tuesday, September 29, 2009

sambungan novel 3

alhamdulillah, suamiku telah ditukarkan di new branch di KL.bestnye..sekian lama dekat setahun duduk berjauhan, sekarang bolehlah duduk sama-sama. betapa hepinye aku mendengar khabar itu semasa suamiku call sebulan yang lalu.

"assalammualaikum, syg..buat ape?".."wsalam..erm..tgh tido..kenapa?" dengan nada mengantuk aku menjawab panggilannya..suamiku tergelak di hujung talian.sebenarnya tak perlu pon dia tanya apa yang aku sedang buat, sebab dia memang sedia maklum yang aku ni jenis yang tidur awal dan kala itu jam menunjukkan angka 11.32 malam. rasa geram juga sebab tidurku terganggu dek panggilannya di malam itu tapi jarang suamiku call malam-malam begini, pasti ada sesuatu yang ingin diberitahu dan tatkala mendengar suaranya walaupun mengantuk yang amat tetapi terasa kehangatan suaranya di cuping telingaku..mungkin kerinduan di qalbu menyebabkan hatiku rasa ingin terus berbicara dengannya.
"syg, abg nak bgtau ni.." erm, ape die?".."syg ni ngantuk2 pon byk ckp jugak ye, tngula abg hbs ckp dulu..huhu" terdengar gelaknya di hujung talian..aku hanya tersenyum.."syg,start next month, kite dah boleh duduk sama2 tau.." suamiku menamatkan ayatnya di situ tanpa sebarang penerangan.mungkin menunggu reaksi dariku.." mksd abg??" aku rasa aku dapat mengagak ape yang ingin diberitahunya, tapi aku sengaja bertanya, untuk memastikan telahan ku itu benar. "abg, akan kerja kat new branch kat KL".."erm..yeke?..alhamdulillah..senyum terukir dibibirku..air mata keriangan juga turut sama mengalir.terlalu gembira barangkali. "esok kita citer ok, abg dah ngantuk ni..gudnite humaira syg, asslammualaikum"..."ok, gudnite..wsalam.tido elok2 ye.."

tapi, duduk bersama ni bukan senang rupanya...buat sementara waktu, kami duduk di rumah sewa yang berdekatan dengan ofis masing-masing. baru seminggu duduk bersama, suamiku memberitahu yang dia harus pergi kursus selama 3 bulan. aku tak dapat menggambarkan perasaan aku ketika itu, sedih atau entahlah.
satu petang selepas balik dari kerja, seperti biasa aku yang pulang awal darinya siap menyediakan minuman kegemarannya dan menunggu kepulangannya. itulah yang aku cuba biasakan diri untuk lakukan setiap hari selama seminggu ini kerana selama ini kami tinggal berasingan. aku cuba melakukan yang terbaik utknya lantaran banyak tanggungjawabku padanya terabai selama ini.
bunyi deruman kereta masuk ke porch mematikan lamunanku. segera aku bangkit dari sofa dan membuka pintu untuknya. "assalammualaikum.." "waalaikumusslam.." jawabku sambil melemparkan senyuman yang kukira agak manis pada pandangannya..=) Tangannya kusambut dan seperti biasa kukucup dengan penuh kasih sayang. suamiku membalas dengan satu kucupan di pipiku.."humaira, abg rasa syg ni mcm makin berisi la.." "erm, yeke?...tp syg rasa cam biase je.." suamiku tersenyum dan merenung wajahku. lama.."knp pandang mcm tu?" soalku segera ingin mematikan renungannya yg sebenarnya menggetarkan nubariku. "tak ada apa, cuma..erm...pipi syg abg ni mcm dah tembam sikit.." katanya sambil terus tersenyum. "jahatla abg ni.." satu cubitan manja kuberikan padanya.

selepas solat Asar berjemaah, suamiku turun ke bawah untuk menonton televisyen dan aku segera persiapkan diriku dengan menyisir rambut di hadapan cermin..erm, bila lagi kan nk melawa depan husband. aku mmg gemar mengikat sedikit rambutku dan menyepit rambut..mcm pelakon korea dalam Full House tu..sambil menyisir rambut aku menyanyi kecil..
" cinta antara kita, tiada penghalangnya walau akhir usia, kumenyinta dirimu, kuhanya menunggumu menyata kau cintaku, ku kan berjanji menyintamu sayang..." lagu yang kukira hits saat itu.."ehem2.." nyanyian ku terhenti.."abg tak pernah tahu pun yang wife abg ni pandai nyanyi..?"...tak semena-mena mukaku menjadi merah..malunya, bila pulak die ni masuk? tak dengar pun bunyi pintu.."bila abg masuk?" "tula khusyuk dan tawaduk sgt nyanyi smpai tak sedar abg masuk?" perlinya.."erm, jahatla abg ni..".."jom turun, teman abg tgk tv.."."ok.." segera kucapai tangannya dan kami turun berpimpin tangan.

"syg, minggu depan, abg kena pg kursus tau.."
"oo, yeke? kat mana?"
"dekat je, kat kuantan"
"dekat abg ckp?? jauhla tu kuantan..erm..brp lama kursus tu bang?"
"tak la lama, tapi adelah dekat 3 bulan.."
"mmm...3 bulan...erm.." hilang terus senyuman, riak wajahku turut berubah.
"sekejap je 3 bulan tu, pejam celik, pejam celik dah 3 bulan kan?"
senyum hanya terukir di hujung bibirku (senyum yang tidak ikhlas kukira)
"janganla buat muka mcm tu, tak comel abg tgk.."
kupaksa juga untuk tersenyum..
"jgn risau, bile abg free abg balik ok, tp ms abg tak ada, syg tido rmh mak ye, risau pulak abg kalau syg tdo sorg2 kat rumah ni.."
"erm, yela..syg ikut je.."

baru seminggu duduk bersama, minggu depan dah kena tinggal pula.hmm, keluhku dlam hati.
tp yela kan..sayang isteri tinggal tinggalkan, sayang anak tangan tangankan..

bersambung...

Sunday, September 27, 2009

Raya 2009


abdurrahman dah 4 bulan...dah pandai gelak besar..hehe..dah tau nama die abdurrahman...=)



kakak izzah n abg qayyum...ni ms nk smbut besday qayyum ke 2





hari raye pertama balik kg.. di tangkak..azia n my bro nizam...biru sedondon..

pagi raya di umah atok...dgn mak..

abah b4 balik kg..
yg best tentang raye...seronok sbb cuti panjang...mkan2 dan makan...
yg xbrp nk best..xdpt join bebudak kg beraya kat umah kengkawan..., asyik ditanya soklan cepumas bile nk kawen...
yg plg xbest..kena balik nilai sbb dah keje hrni...uwaaaa...
aisya humaira: gmbo raye sikit je coz camera xde btry..tngu next post..gmbo2 dr kamera my sis..kekja cpt sikit transfer gmbo tu...huhu


Wednesday, September 16, 2009

nostalgia raye

1. baca entry tahun lepas...bernostalgia jap

2. dapat kain batik , sampul duit raye dr kolej..THANK YOU2..alhamdulillah

thank you...=)

semalam salam ngan my HOA, kire my boss la in my Academic Unit..then, die bg sy duit raya..hehe..seronoknye..thank you puan..

dah lame xdpt duit raye ni..excited plak...knp saye dpt duit raye? huhu
Puan kata sebab saye adik bongsu (the very x10 junior lecturer)...n sebab saye budak kecik..(xpuas hati ni dgn alasan ni...tp xpe dpt duit puas hati jela..hehe)

n plus saye x kahwin lagi..haha...(next year xleh la dpt duit raye camni..huk3..)

n'way..thank a lot ya puan, selamat hari raya..maaf zahir batin..=)

Tuesday, September 15, 2009

thank you2...selamat hari raya...

thanks to Kekja yg membelikan baju raye utk saye..blom ade tudung raye lgi nk dipadankan hehe...

thanks to kak sha yg bg baju jugak kat sy...

wah, raye ni sy ade 3 psg bj...alhamdulillah...=)

Friday, September 11, 2009

tagged by ira

1.who is your CS (senior)?
kak assyanur nasyrah..yg jalan cam model tu

2.who is your CS (junior)?
name CS, ciput mesti ingt name die..aku ingt2 lupe..haa..nur ilham aina..dak emerald

3.who is your deskmates from form 1 till 5?
form 1: che conn
form 2: yone
form 3: yusse
form 4: che conn balik
form 5: wahie

4. your class teacher from form 1 till 5??
form 1: ustazah hasniza marsidi (cikgu PAI ngan bhs Arab-subjek yg aku plg suka)
form 2: anisah sensei - 2U..sape ek? aku tiru ira..huhu
form 3: cikgu aishah (cikgu KH yg blanje mkn kek sbb 3I dpt kelas terbersih)
form 4: cikgu halimatus (cikgu BM 4J)
form 5: cikgu sape ek? 5U?? erm..awat aku lupe??

5. which house u r in school??
Cool Green EMERALD..EMERALD for excellent!!!
zoom,zippy,zealous ZAMRUD.. (ni ayat ira..aku tiru jugak coz aku mls nk type balik..haha)

6. still remember your house captain from form 1 till 5??
form 1: k.azah..betul ke?? (btul 5 markah!! ni aku tmbh ayt ira)
form 2: k.rawani (yg baik ngan kak inarah tu...)
form 3: k.adib (haha, aku xingt sgt...die hoz capt)
form 4: sape ek? kak fatihah kot (my DS..)
form 5: ana fozi


7. which classes were u from form 1 till 5?
form 1: 1 Usaha
form 2: 2 Usaha
form 3: 3 Ilmu
form 4: 4 Ilmu pastu pindah 4 Jaya sbb amik account
form 5: 5 Usaha

8. your favourite menu in dining hall is....
time hari rabu..ayam msk merah, papadem...

9. your sport u were in back in school??
handball...(cam x caye je jadi capt muahaha)

10. your bestfriend in school?
ramai...yg quite close..ira, echah, maybe sbb emerald kot..huhu

11. are they still your bestfriend now?
yup..still...

12. which dorm were u in?? dorm leader skali hehe
form 1: EBA - kenari - kak ape ye..xingt rmh ruby
form 2: ape ek name...dorm ruby tu, dkt ngan pokok pelam blkg hostel - kak liyana ahmad rosdan
form 3: EA2A (bunga raya..huhu) - kak azzahraa
form 4: EAA -lily..zaith suhaili zabri...(minah yg ramai giler SA)
form 5: EA2A (e-na..azreena ahmad shukri..)


13. your bedmates??
form 1:azzwaa (mek wa) bwh aku kak eza natasha
form 2:echah
form 3: single bed sblh aku baez, dpn aku ira, blkg ana fozi, kanan fida (kalo xsilap)
form 4: ira
form 5: ana fozi


14. the activity u most loved in school??
dating ngan "baik" or "pet sis" muhahaa..aku? korang pn tau aku kan suka tdo...huhu

15. the activity u most hated in school?
mls gile nk berkawad time kadet bomba (KABOM)...tp kawad jugak..haha, pastu GI..buhsan nk kena susun toiletries atas katil..

16. which warden u most loved in school?
uhu..aku suka sape ek? kalo asyik kena sound je..sume pon aku xsuka,tp sbb aku budak baek, sume aku suke laaa...haha..

17. your favorite spot to hang out was....
aku rase cam tangga depan dorm EA2A..tpt dating...hua2..

18. what did u do during weekend??
bsh baju kat tpt sekangkang kera atau blok C, pastu tdo je manjang, pastu booked after iron baju skolah...

19. the most unforgettable moment during school is..
hmm..mcm2 ade...gaduh ade, baik ade...xtvt..huhu, time b4 tgk movie-slalu jerit utk bacth sendiri...fivers happy wactching...thank you!!! (sure korg ingt..)

20. do you really love your former high school??
yup...suka la jugak..kalo xsuka karang susah plop..haha..di sinila ukhuwah itu bermula

Wednesday, September 9, 2009

SSP 2

pastu kat skolah kitorang suka guna short form...

contohnya:

BB court : basketball court (tpt berkumpul utk xtvt, xpon ms kelas BI)
DM: dewan makan (ingt kat pak cik DM..haha, capang la apela,pdhal dorg tu muda gile xlyk nk dipangil pak cik)
CR : coffee room (cam pantrila) -tpt simpan mkanan yg slalu gak kena curik
CS: college sister (ms kita form 1 akan dpt kakak angkat form 5)
CF: college friend (kalo form 4 baru akan dapat kwn same2 form 4)
KP: ketua pelajar - ni xtaw nk komen..haha

ape lagi ek? cam dah x ingat haha...

SSP

topik hari ni jauh sikit dari Ramadhan, sebab ntah tbe2 teringt zaman skolah menengah dulu kat Sekolah Seri Puteri Kuala Lumpur atau dl nye glamer dengan SSPKL but now skolah dah pindah ke Cyberjaya so kena pngil SSPC la plop...

hari ni nk sentuh tentang term2 yg sering digunakan di SSP yg saye kira jarang didengar di luar dr pagar sekolah huhu...

1. bongek (mksdnye cam ntah ape2 la)
2. babeng (ba alif ba ya + kambing versi baik sikit la daripada sebut ba alif ba ya..ntah sape yg start)
3. title (mksdnye ade special relationship such as "baik", "kwn" mcm adik n kakak angkt)
4. kwn (title yg rendah sikit drpd baik - nk kate kurang special kot)
5. baik (title yg tinggi sikit dr kawan) - kalo kat TKC dipanggil TOING, kat SAS pnggil JAMBU kot..(haha)
6.pet sis (xboleh clash)
7. thrill (mksd die cam excited sgt esp bile jumpe SA secret admire)
8.consious (mksdnye cam malu bile org org stare/tenung - nmpk cam serba tak kena)

p/s: utk ber'title' ape2 pon kena declare...

byk jugak ye vocab SSP kui3, xtaula sampai sekarang ke ade term2 ni digunakan..blom msk lagi term2 yg ustzh einee slalu guna -terkuli-kulip, terpeheng-peheng, ntah ape lg ntah huhu...

Tuesday, September 8, 2009

lagi gambar iftar svvrs 9802

mane pg lelaki2 partner svvrs ni? huhu..sume dah kena "kick out" haha..


once SSPian, forever SSPian...


aisya humaira: next year iftar buat kat mn ye? nk plan g ngan husband ni..muahaha...(byk berangan btul (^_^)

p/s: sume svvrs couple ngan dak SBP ke? xaci ni..aku kena carik dak SBP jugak..nk jgk buat kek lambang badge skola hua3..(jeles ngan kek tunang aza kat FB kui3)

Monday, September 7, 2009

18 Ramadhan

rase cam cepat sgt je bulan Ramadhan ni berlalu..xsampi 2 minggu lagi nk raye..
hmm,

SITUASI 1: bayangkan anda nk buat call...tiba-tiba ade satu msg masuk..berbunyi

"harap maaf, baki amal anda tidak mecukupi, sila top up amalan anda dalam bulan Ramadhan ini"

kalo kredit kita habis mesti kita cepat2 nk top up..so, kalau amal kita xcukup lagi..hmm...fikir-fikirkanlah...

SITUASI 2: bayangkan anda masuk pertandingan lumba lari 400 m (1 balapan tu), dah sampai lagi 100 m terakhir...skrg anda pilih, nak pecut ke utk menang atau nk pancit dan terkedek2 lari ke garisan penamat atau xlarat dah nk teruskan (so kluar terus dari trek)...

saya pasti mesti ramai yg jawab.."mestilah nk menang, so kenalah pecut"

hmm, mcm tulah keadaanya skrg, lagi 12 hari Ramadahan adakah kita nk terus berlumba meningkatkan amal sebelum tamatnya Ramadhan, atau hanya hangat2 tahi ayam je di awal Ramadhan...tepuk dada tanya iman...

aisya humaira: idea ni dpt dari banner UIA ngan tazkirah kak Ti (ustazah baru kat kolej saye..)
bersama2lah kita renungkan dan lakukan perubahan pastu istiqamah..biar sedikit tapi ade kualiti dariapada xde buat ape2...=) wallahu'alam

Sunday, September 6, 2009

Iftar Jamaie anjuran KARISMA UIA Nilai

semalam sepanjang hari jadi student UIA..hehe..cam kelakar plak, coz sy dulu ingin sgt nk msk UIA, seolah2 seperti impian terlaksana..huhu..
akhirnya, updet kali ini saye akan mengupas tentang ape yg telah sy lakukan..(ape ayat cam keling ni?huhu)
sbnrnye, starting from Ogos lalu, sy ikut usrah yang dijalankan di UIA Nilai..hm, mula2 mmg malu yg amat la..tp sbb muka sy cam student UIA (ceh2..huhu) so saye memulakan langkah..kalo xberani cuba bila nk maju..btul x?
semlam merupakan antara xtvt yg dianjurkan lah..sbnrnye smlm dorg buat ROQ (rememberance of Al Quds)..so agenda semalam..

2ptg: pendaftaran
2.30 -4.30 ptg:ceramah palestin
4.30-5.00ptg: solat Asar
5.00-5.30: pengisian Ramadhan
5.30-6.00: main game
6.00-7.00: tadarus
7.15ptg: berbuka


pastu boleh bersurai
tp saye stay la sampai tarawih..=)
ala sekat je sepelaung masjid Nilai ngan hostel sy..huhu

ble g majlis2 ilmu camni terasa diri ini serba kekurangan dari segi ilmu..tq kpd sume yg sudi berkongsi ilmu ngan saye..

biasenye ceramah palestin cerita tentang penderitaan rakyat palestin dan membuat kita sedar & kesian dengan dorg...tp kuliah smlm amat berbeza, semlam diceritakan sejarah mcm mn Plaestin boleh jatuh ke tangan Yahudi. ni citer sejarah la kirenye..so, sy dpt lihat sesuatu dari perspektif yg berbeza, mmg agak berat psl sejarah ni, tp kita kena tahu jugaklah...

susah kalo xtahu ni, coz mudah akan terpedaya dengan propaganda musuh terutamanya musuh-musuh Islam..

dapat juga berkenalan dengan adik2 UIA Nilai dan jugak USIM..(haha, smlm jadi akak la saye..hehe)

aisya humaira: sepelaung tu mknenye: jerit kat sini sana leh dengar..huhu (nk kate betapa dekatnye jarak tu)

Iftar Jamaie Survivors 9802

organizer: ciput (puteri syafawati)
venue: restoran nelayan tasik titiwangsa
makanan: ape2 je yg tersedia (mkn jela huhu) Rm35
air: kena bli sendiri (not included in package)
attendance:
meja 1 (9 org) : yusse, ira + boyfren, yana + husband, e-chah, qain, ciput, saye+ ..... (mn xde ngan sesape..solo lg tau..hua2)
meja 2 (9 org): kak ija, ad, kama, ana O., zuria, muni, zatil, (alamak ade lagi rsnye, tp sy lupe laaa)
meja 3 (9 org): baez, aza+tunang (tul kan dah tng? aku dementia sekejap), feena+ boyfren, mek wa + boyfren, naz+tunang

yusse+e-chah

ni je yg sy mkn sedihnye..(huhu leh caye ke..?)
actually menu byk giler..steamnaik bot la, sate, kuih, huhu mmg kenyang

p/s:gmbo svvrs ramai2 xde la plop..tng aza mmg ler xreti guna digicam saye..huhu..(sori ye aza kui3)

Thursday, September 3, 2009

Thank You byk2...saya sgt menghargai pemberian awk..=)

suka sgt hadiah2 n buku2 yg dibelikan (tolong belikan) dan juga buku2 yg dibg pinjam... semoga sy dapat menghabiskan membaca dengan tekun...chaiyok2!!



Hadiah yg sgt bermakna untuk sy..Quran tafsir berkulit biru muda cantik dan bentuk mcm diari .semoga Novel paling menarik ini dapat memotivasikan saya utk terus membacanya&menghayati maknanya..amiin






bun comel..bau roti..ermm







tas tangan , hadiah belatedx6 besday..huhu

kitab tauhid..persediaan utk usrah..=)

yes! updet akhirnya...

semalam dengan izin Allah dpt sy berbuka dengan kwn2..shahril, aishah dan zhafran di bandar baru selayang...sy drive dr Nilai ke Bangi, park kete kat Petronas then amik naik kete shahril jemput aishah dan terus ke selayang..jalan mmg jem sgt2..hampir 2 jam perjalanan barulah sampi ke selayang..tiba di sana..bh krg 5 min sblm berbuka barulah kami tAlhamdulillah kat surau di situ ade disediakan juadah berbuka,so ape lagi..phm2 sendiri la..hehe..zhafran tiba selepas kami sudah selesai solat& mkn...dan kami berempat menuju ke restoran..agendanya berbual2 n ape lagi mkn2 laa..hehe..

layan jela gmbr2 ni ye...


karipap&cekodok






roti puri (adunan cam donut tp bentuk leper, lawan ngan sardin..mmg sedap!)





restoran yg kami g mkn mlm td...




aishah & me


shahril& zhafran

smpi nilai kul 10.45 mlm..pecut dr bangi..xsmpi 10 min dah smpi nilai..hua3

samb...novel

ringtone lagu kasih ku abadi dendangan in team kedengaran..1 message reveived..pasti balasan dari suami ku.."Oh, xpe..=) Humairaku, esok abg nk ke Putrajaya ade meeting..kalo sempat abg singgah ye.."

Terasa gembira yang teramat...hati ku bernyanyi riang..segera aku mendail no telefon bimbit suamiku.."Assalammualaikum, esok nk dtg sini?...smlm ada tgk Quran tafsir warna biru muda, cantik sgt..bntuk mcm diari" "Waalaikumusslam, blom sempat lg abg jwb salam dah start cerita?" terdengar tawa kecil di hujung talian.."hehe" aku pon turut tergelak..."haah insyaAllah, kalo sempat abg singgah ok..erm, pg mn semalam nmpk Quran tu?" "Kedai buku kat sini, okla abg, nk pergi ofis dah ni" talian ditamatkan setelah aku minta izin utk segera ke tpt kerja..

Esoknya...

Tepat jam 1 ptg suamiku singgah sebentar ke ofis..dr putrajaya nk ke ofis ku ini taklah terlalu jauh, hanya 30 minit..aku bermonolog sendiri di dalam hati sebelum suamiku sampai..."naik ape la die ke sini? xkan naik kren yg die slalu citer kat site tu?"huhu..." Semasa mengelamun sebentar, "tin..tin" bunyi hon kereta kedengaran..Agak terkejut, namun hm..suamiku rupenye..nasib baik naik Gen 2..aku tersenyum sendiri..Gen 2 itu milik bossnya yang mmg dikhaskan untuk staf bila bertugas di semenanjung..Baru 2 minggu tak jumpe, tapi Ya Allah, hanya Allah saje yg tahu betapa dalam hati ini sarat dengan rasa rindu.."knp pakai sun glasses?" tanya ku.."erm, xboleh ke?".."boleh, tapi nampak mcm hensem sgt la pulaku, mcm pilot..hehe".."hensem ke?bkn abg mmg dah sedia hensem ke? ke cemburu takut suami kena tackle?"..tak semena-mena muka ku terasa panas...malunye..huhu..suamiku tersenyum melihat aku yang malu-malu kucing..disebabkan mukaku yg selalu blushing bila malu, suamiku senang memanggilku dengan nama Humaira..pipi yang kemerah-merahan

"ni hadiah..jauh tau abg beli.." "yeke? ape die ni? novel ye?"..."haah, novel yang paling menarik dalam dunia ni" jawabnya smbil tersenyum..suamiku mmg arif dengan kegemaranku yang mmg suka sangat membaca novel terutamnya novel pembangun jiwa seperti Ketika Cinta Bertasbih, Tautan Hati dan Ayat-Ayat Cinta..walaupun cerita cinta tapi terselit hikmah dan juga mesej berunsur dakwah dan sangat Islamik

Pembalut hadiah ku buka segera namun dengan cermat..."Ya Allah, terima kasih abg..knp susah2 bg hadiah ni...?"...senaskah Al Quran tafsir berkulit biru muda yang kuberitahu nya semalam itu...pandai sungguh dia mengambil hatiku..senyuman x lekang dari bibirku sepanjang pertemuan yang singkat itu..

sebelum berpisah (utk sementara), "jgn lupe doakan abg ye? rajin2 mengaji tau"..."insyaAllah, hati2 drive, dah sampai bgtau ye.." lantas tangannya ku sambut dan kucium sebelum menutup pintu kereta

bersambung....

Tuesday, September 1, 2009

NOVEL....pandai ke saye nk tulis novel..

Prolog

Kedinginan pagi ini menusuk hingga ke tulang belulang ku. Terpisat-pisat aku membuka mata, serasa ingin bermalas-malasan saja pagi ini. .Alhamdulillah, aku masih diberi kesempatan oleh Allah untuk hidup..kesempatan untuk bertaubat barangkali, memohon ampun dan maaf atas segala kesilapan yang aku lakukan semalam. Terngiang-ngiang di telinga ku lagu "Thank You Allah"...terima kasih Ya Allah..atas nyawa yang kau pinjam kan padaku, udara yang kau berikan percuma padaku, atas segala yang kau berikan sepanjang hayatku ini..."thank you Allah, thank you Allah".

Seusai solat subuh, aku bertafakur sebentar...mengenangkan apa yang telah aku lakukan, muhasabah diri yang lemah ini...Tikar sembahyang aku lipat kemas dan gantung di tempat asalnya. Telekung yang membalutiku, kulipat dan sangkut pada hanger dan digantung bersebelahan dengan sejadah.

(Nk citer kisah cinta ke kisah sblm kawin ke dah kawin ek? huhu..citer cinta jarak jauhla best sikit hehe)

Sebaik saja aku bangun dari tidur yang lena tadi, segera aku teringatkan seseorang, "Oh, suamiku...dah bangun ke belum untuk solat subuh"..kulihat hanset di sebelah ku..ade 2 missed calls dan 1 new message..erm..ternyata suamiku! Kenapalah aku tak tersedar langsung bunyi handset tadi? Mesej baru ku buka dan membacanya, "Salam, bangun solat...('',)" smiley itu membuatkan aku tersenyum sendiri dan bersegera bangun..

Hm, orang cakap susah kalau duduk asing-asing ni..lagi-lagi selepas kahwin..hm, btul atau tidak terpulang pada pasangan. Hampir 9 bulan usia perkahwinan kami, buat masa ini kami terpaksa berkorban untuk tinggal berasingan. Ape boleh buat, suamiku masih baru lagi berkerja di syarikat yang main branch nya hanya ada di Kuching, Sarawak. Aku pula, masih terikat dengan kontrak di sebuah kolej swasta. Prinsip kami, "Kesetiaan dan persefahaman penting dalam sesuatu perhubungan".

Setelah bersiap, segera aku membalas mesej suamiku..."sori xdgr call, penat sangat kot smlm..=)"

bersambung....

isy2, ni citer temberang je ni...kui3...
merapu di pagi hari...

ISLAM CHANNEL