Monday, January 19, 2009

sebulan sudah...

diam x diam, bising x bising dah sebulan saya di Nilai ni...tp rs dah mcm setahun sebab saya terpaksa cepat mengadaptasikan diri ini...
dengan kerja yang semakin bertambah..dan yang bakal bertambah..hmm..rase mase sangat cepat berlalu...

1st day masuk ke kelas...saye dapat rasekan student2 saye cam x caye je saye ni bakal ngaja dorg...dahla subjek sains yang agak heavy n susah nak paham..anatomi dan fisiologi..hmm...but as a teacher..kenala work hard to ensure my students ni will understand ape yg cikgu "kenit" die ni ajar...

2nd lecture...saye mintk feedback dr dorg?saje nk tau ape pndangan dorg tentang cikgu dorg ni..n I remind them..jgn tls "cik ni kecik, pendek" huhu..

Alhamdulillah..after bace feedback dorg kebanyakan..mereka puas hati dengan cara saya ngajr dorg..btul telahan saye..some of them..x confident pd awlnya yg saye ni akan ngaja dorg..but after that..dorg tau laa...

some of them kate saye friendly, kelakar,...n as usual mmg kelemahan saye..(ni saye akui) saya ajar agak cpt sedikit...erm..so, i have to improve laa..

so far alhamdulillah keje kat sini..=)...yesterday ade one ex lect UIA (psikologi) menegur saye..rsnye die from outside la...hmm..diela org pertama yang tegur saye as a lect..sbb kebnyakn org yang tak tau mesti ingt saye student..heheh

Sunday, January 18, 2009

BOIKOT...

environment saye di sini yang dikelilingi pelajar2 yang islamic..dari UIA kampus nilai ni..mmg membuka minda saya...di mana2 pon saye rasa fenomena boikot membeli brg2 Israel ini sedang dilancarkan...begitu juga di sini..

saye telah mendapat satu pamphlet daripada seorng mungkin student UIA..(walaupon tidaklah berkopiah) saudara ini masih berusaha untuk menyebarkan maklumat dengan mengedarkan pamphlet2 sebegitu..alhamdulillah...kpd saye yang x brp nk tau ape brg2 keluaran Israel..sekurang-kurangnya, saya telah dapat tahu...dan bersama-sama melancarkan boikot...

satu lagi, saya terbaca pamphlet yang dilekatkan di satu kedai makan..bunyinya lebih kurang macam ini "kita tak mati apabila xmembeli barangan Israel tetapi kanak-kanak Israel mati apabila kita membeli barang-barang Israel"...

dengan sedikit kartun..dan yang menarik mereka yang buat pamphlet ini turut menyenaraikan produk alternatif lain untuk dibeli...

contohnya: colgate diganti dengan barangan alternatif lain iaitu produk halagel,
nescafe dengan kopi Radix, KFC dengan RFC (Radix Fried Chicken)...

nampaknya seruan mereka 2 dalam 1...bagus kan?? =)

kau pilihanku kini pasti...

3 disember 2008...
hari ini merupakan hari bersejarah..kire mcm birthday or anniversary la jugakk..(suspen je kan???)
alhamdulillah..dengan izin Allah dan rezeki yang dilimpahkan oleh-Nya..dapatla saya memiliki seseorang...eh silap..bukan orang la..sebiji atau sebuah kereta VIVA...warna hijau metallic...(warna pilihan mak saye ni)...

semoga kereta ni berada dlm keadaan yang baik sama dengan driver nye...(yang baru nk memahirkan diri membawa VIVA ini...hehe)

Wednesday, January 14, 2009

misteri kehilangan duit...

sedih pulak nk tulis pasal hilang2 ni..tp x pela..ni untuk pengajaran sume dan utk saye jugak..hr tu saye hilang duit..nk kate byk xde la sgt..tp x la sikit jugak..ermm..saye letak dlm purse,yang ada dlm handbag..dan handbag tu dalam locker..
(kire cam selamat la)..locker tutup tp x berkunci..saye pon pg la kelas..from 11 am - 1 pm..kelas saye...sebelum pg tu..mmg xsedap ati..hmm..saye pon pesan kat member soh tgk2 kan tpt saye..coz my lovely neighbour "tok ma" xde..bercuti..pg tu ade bukak purse byr duit pantri..tp perasan saye still ade lagi duit tu..

ptg tu pg pasar, saye x byr ape2..hny byr sate padang je..hmm..time kat Giant..br perasan duit xde..coz ms tu nk bli top up..hmm..kalut la saye..cari pny cari x jumpa..dalam kesedihan dan kekalutan.."tante sari" kate kalo duit tu duit kite, memang rejeki kite...ia akan balik..kalau bukan rezeki kita, mungkin kite lupe nk byr zakat ke atau ape ke, tidak sedekah ke"..kata-kate "tante sari" menyejukkan ht saye..

tp saye tetap juga mencari..sambil2 tu lepas solat maghrib...saye muhasabah diri..hmm..ape sebab duit itu hilang? pertama saye cuai, tidak kunci locker..(jadi lepas ni saye akan kunci locker ke mn2 pon saye pg)...tp sape pulak yg nak curi kan? (isy jangan buruk sangka..x baik..tp harap2 si pencuri tu bg duit saye kpd umat Islam di Gaza..)ntah knp saye pk mcm tu..erm..saye pk ade x saye x byr zakat? zakat fitrah..ayah saye byr kan..zakat harta? xde harta la pulak..saye kurang sedekah?? hmm...mungkin..hmm..ape lagi ek?

akhirnya..br saye ingt knp duit saye hilang..saye di ATM nk cocok duit..saye ingt nk ambil RM50 je..tp disebabkan ade ramai students UIA yg beratur..dlm ht saye terdetik.."kalo aku amik RM50 je mesti dorg nmpk..n kate aku ni.." (konon2 nk jaga standard as lecturer la..pd hal bkn dorg tau pon saye ni lect ke bkn"..jadi saye amik extra RM50...dan duit extra RM50 tu la yg hilang..x sampai 24 jam kan..Allah dah tarik balik rezeki saye sebab saye riak, nk menunjuk-nunjuk..ni sume sifat yang tidak disukai Allah..astaghfirullah...semoga saye dapat membuang sifat2 x baik tu..mungkin itu cara Allah tunjukkan balasan pada saya...

aisya humaira: innnalillahi wa innailaihi rojiun.. sesungguhnya dari ALLAH ia datang dan kpd Allah jugalah ia kembali..

Monday, January 12, 2009

salam 'alaik

alhamdulillah..
sepanjang minggu ni dok pk2 knp la xdpt nk sign in blog ni..ni sign in guna laptop..
berjaya juga akhirnya..tp disebabkan skrg mase kerja..so..xdpt nk update lagi..kul 11ade kelas..

aisya humaira: Ya Allah, sedih tgk umat Islam di Gaza..saya insan yg lemah ini hanya mampu berdoa supaya mereka selamat..sesungguhnya doa itu adalah senjata orang ISLAM..

ISLAM CHANNEL