Sunday, December 13, 2009

Yg Baru...

Ape yang baru?
Macam2 ada...
Spec baru..baru buat masa cuti raya haji haritu..due to contact dermatitis, kenala pakai spec yg x berunsurkan besi..hik3..spec colour purple..=) (abaikan jerawat ngan pipi yg tembam itu..huhu)

baju yg saye pakai ni pon baru tau..tp x nmpk la..(sila tgk post sblm ini..=)

hello kittun ni pon baru..flip flap comey ni hadiah utk my car (sy la yg bli...sempena besday my viva..nk bli neck pillow x bli lg..lom decide nk bali yg camne..huhu)..nnt hello kittun akan ade kwn teddy bear ye..buat teman kat dlm kete..

kasut baru lom transfer gmbo lg..huhu..

Jalan-jalan di kala weekend

Post kali ni saje nak story mane sy pg hari Sabtu haritu..ntahlah knp dengan yakin nya saye nak pg KL dgn lebih tepat lg nk g Wangsa Maju...mungkin sbb kena cabar kot, tp of coursela ade tujuan saye pg sana..nk pulangkan buku yg dah bukurun saye pinjam (sori ye mcm buat harta plak)...mula2 ajak kak kin teman.. (kak kin ni same umur ngan mak saye..hihi)..tp malam tu die cancel plak coz ade hal..hm, kalo xde kwn of course la sy xjd nk pg..lagipon x pernah drive g sana..(xtau jalan n xde org yg nk bacakan signboard..hehe)..pk pny pk cam nk cancel je 'date'..tapi hm, xpela cari alternatif lain..tny pd kak ana, fuh nasib baik kak ana willing to teman me..THANKS a lot ya...

pg tu pas subuh mmg xleh nk tido, rase berdebar semacam je..ni mesti kes nk drive ke tpt yg xpernah g, so mmg mcm2 kemungkinan yg sy pk..takut sesatla..xsampaila..huhu..8.45 pg siap2 n trs turun...kira2 9.30 pg kitorng gerak dr Nilai..(sori sbb x bgtau nk gerak dah, sbb tkt x smpi pd waktunya..huhu)..msk je to sungai besi, tgn ni dah sejuk dah..(mmg jauh perjalanan cik viva sy..hehe..1st time msk KL yg sy drive sndiri..hik3..xpe bwk cik viva jalan2 sempena 1st besday die 3 Dis yg lepas) hm, msk kuantan, ok lg, pastu aduila jalan jammed la pulak..dahla bwk kete manual, mmg mancabar kesabaran sayela...(insaf sy dibuatnye)..ckp kat kak ana, ni kalo sesat smpi kuantan esok kita balik ye..hihi..bila nmpk signboard wangsa maju, lega rasenye..pastu dah tak tau nk tuju mn..kami pon berenti kat depan satu kedai ni (park kete situ dengan sengetnye..haha..xpe masih ade sticker 'P' kat kete tu..plat pon 'J'..huhu) dah sampi sana br la call cakap kami dah smpi..(kena bebel la jugak huhu..xpela mmg slh saye pon..sori..)

then kami ke carrefour, my viva tinggal kat situ jela..jalan2..cari VCD umrah..tp mhl la...xjd nk bli..pastu teringt nk bli kasut..so kita pg mn ek. mcm JJ la kot..mkn eskrem..(tq ye blanje kami eskrem mingo2)..

yg kanan tu eskrem sy..=)

makan eskrem..erm..yummy


then cari kasut yg saye nk..dah jumpe, byr trs pakai,,hehe..then mkn sizzling kat food court...saye ngan kak ana jela yg mkn..



hmm..then, ms utk pulang...bwk bekal roti..(kononnye xmaula sbb nye kenyang..tgk2 balik tu mmg lapar gile..huhu..cam tau je sy kuat mkn haha)...kul 2.40 pg camtu dah smpi nilai balik....thanks a lot ye bg kami hadiah..(lain kali bolehla kami dtg lg, pstu bg hadiah lain plak ye..hihi)..







THANKS 4 EVERYTHING! =)

Sambungan novel 4

Sambungan novel 4…

Pagi ini aku berkeras untuk menghantar suamiku ke airport, walaupun dia melarangku.

”Tak payahla hantar abg sayang, abg kan boleh naik teksi..”

” Kenapa pulak tak boleh? Bukannya ada kerja nak buat hari ni..lagipun hari ni kan hari Ahad?” Aku tidak puas hati kerana tidak dibenarkan menghantarnya. Muka muncung ku menyebabkan dia mengalah dan membiarkan sahaja aku mengambil kunci kereta dan menghidupkan enjin.

Sepanjang perjalanan, kami hanya diam sahaja. Aku masih melayan rajukku. Dan aku tahu sebenarnya dia berkecil hati dengan tindakan ku ini.

Dalam hatiku mengomel sendiri...” Abg ni tak tau ke org tengah sedih die nak pergi outstation, org nk hantar pg airport pon tak boleh. Cubalah faham perasaan isteri abg ni...syg saje je nak hantar pg airport spy syg dpt berlama-lama dengan abg sblm abg pg, kalo x hantar, dari rumah tadi kita dah terpaksa berpisah” Hatiku sudah berfikir yang tidak-tidak. Agaknya dia akan pergi dengan perempuan mana sampai tak bagi aku hantar pg airport. Isy2...astaghfirullahal ’azim..ape aku fikir ni, tak baik buruk sangka pada suami sendiri.

Setelah agak lama suasana kereta hanya dihiasi alunan muzik dari CD, tanpa sepatah bicara yang keluar dari bibir kami berdua, aku sudah terasa serba salah kepada suamiku..Aku tak nak jadi isteri yang tidak taat pada suami, tapi aku hanya mahu suamiku mengerti kenapa aku bertindak sedemikian. Lalu, kumulakan dengan kalimah ”Assalammualaikum..” suamiku hanya diam, aku tiada idea untuk memulakan bicara. Sejurus selepas itu dia menoleh ke arahku dan berkata ”Oh, ade org rupenye sebelah abg ni, ingtkan abg drive sorang2 je..waalaikumsalam”..Isy, terkena sebiji kat muka aku..malu aku dibuatnya..

Dengan berani aku bertanya, ”Abg, knp abg xbg syg hantar abg pg airport?” Dengan nada suara seperti pesalah yang ingin dihukum dan membuat muka simpati memohon jawapan yang tulus ikhlas dari hatinya. ”Erm, ok syg, dengar sini ape abg nk ckp..abg pon sedih nk berpisah dengan sayang, tapi abg tak nak la tnjuk yg abg sedih sgt, lgpon kan abg nk pergi kerja, bukan pergi holiday, nak cari duit utk kita kan? Abg tak bg syg htr abg sbb, abg tak nk susahkan syg, nnt balik dari airport syg kena drive sorng2, abg risau tahu...” Aku terkedu mendengar jawapannya...Ya Allah ape la yang aku dah buat ni? ”Abg..sori sgt..sbb dah buat abg susah hati..syg xbermaksud nak buat abg kecil hati dengan tindakan syg ni, knp abg tak cakap dr rumah tadi?”

”Hm..nk cakap mcm mn? Dah tu syg dah tarik muka masam, merajuk dgn abg pagi2 buta..” Isy kena perli lagi..omel ku dalam hati..

Sepanjang perkahwinan kami, aku bersyukur mendapat suami yang sabar menghadapi kerenah ku ini, kadang2 aku sukar untuk meluahkan sesuatu, tetapi jika aku tidak puas hati merajuk la modal ku yang paling besar. Dan dia cukup faham, bila aku merajuk, senyap adalah modal yang dia akan balas padaku sehinggalah aku membuka mulut untuk berbicara. Dan dia juga tahu rajukku tidaklah lama. Lagi 30 minit untuk sampai ke airport, masa yg singkat itu, aku habiskan dengan berbual2 dengan suamiku..(hargailah masa bersama, jangan lah masa yang singkat dihabiskan untuk bergaduh =) hehe)

Sampai di airport, aku terus menghantarnya ke balai berlepas. Lagi 1 jam, flightnya akan berlepas ke kuantan. Syahdu situasi ketika itu, seperti biasa, tangannya kukucup. Lama. Aku seboleh-bolehnya tidak mahu menangis di hadapannya, tapi air mataku yg hangat telah setitis dua mebasahi tngannya..Segera kutarik tanganku dari tangannya. Ingin kuseka air mataku, namun tangannya segera menyeka air mata yg jatuh di pipiku, dan didakapnya aku dalam pelukannya sambil berbisik, ” sayang jaga diri baik2 tau, abg dah smpi nnt abg call..hari2 abg call sy ok? Tak mau la bila abg tak de, hari2 syg nangis mcm ni..” suamiku menyeluk poketnya dan mengeluarkan sesuatu ” Nah, utk syg...chocolate cadbury blackforest..satu hari mkn 1 bar je tau, jgn habiskan semua satu hari..hehe” Aku melepaskan pelukan dan mencubit nya..”Abg ni org tgh sedih2 die perli pulak..ok syg mkn 1 bar je satu hari..xhbskan semua dlm 1 hari...” senyuman terukir di bibirku..”Ok syg, abg masuk dl, drive carefully ok, jgn bawak laju2..kalo jalan jammed, sabar jela ye, tula sapa yang suruh syg htr abg?” Aku membuat muka tidak puas hati dengan usikannya namun seketika itu kulemparkan senyuman yg plg manis buatnya..”Abg jg diri jugak, jgn nakal2 kat sana tau, kalau abg nakal siapla..” Kami melambai antara satu sama lain. Setelah dia hilang dari pandangan, barulah aku beredar ke parkir untuk pulang. ”Ya Allah, selamatkanlah perjalanan suamiku yg mencari rezeki untuk kami sekeluarga” doaku dalam hati.

Tuesday, October 27, 2009

news updet

lame btul x updet blog...sedih nye doj juh di perantauan...

kisah sedih sepanjang bulan okt..(citer secara ringkas jela ye)

3 okt 4.30 pagi: atok meninggal...7.00 pg balik johor dr nilai.sgt sedih..saye rase saye je org yg nangis ms kat umah atok..sbb sedih sgt..bkn nk nangis...tp xdpt nk thn air mata...saye bc yasin, mandikan atok bt kali terakhir, pakaikan celak..tp xpg solat jenazah n kubur..sy sakit kepala.

4 okt pg2 bertolak ke nilai coz janji kul 10.30am nk trs ke alor star.

la ni sy kat alor star..xsabo nak balik,,,huhu

stress...xde kwn nk ngadu..huk3..
stress...hal kecik2 kat wad jadi isu...pasal baju xde uniform, pasal sy xpernah keje nurse..adoilaa..knp la dorg ni xleh ttp mulut..

rase nk resign pon ade..huk3..semoga semuanya berjalan lancar...doakan saye hepi..=)

Tuesday, September 29, 2009

sambungan novel 3

alhamdulillah, suamiku telah ditukarkan di new branch di KL.bestnye..sekian lama dekat setahun duduk berjauhan, sekarang bolehlah duduk sama-sama. betapa hepinye aku mendengar khabar itu semasa suamiku call sebulan yang lalu.

"assalammualaikum, syg..buat ape?".."wsalam..erm..tgh tido..kenapa?" dengan nada mengantuk aku menjawab panggilannya..suamiku tergelak di hujung talian.sebenarnya tak perlu pon dia tanya apa yang aku sedang buat, sebab dia memang sedia maklum yang aku ni jenis yang tidur awal dan kala itu jam menunjukkan angka 11.32 malam. rasa geram juga sebab tidurku terganggu dek panggilannya di malam itu tapi jarang suamiku call malam-malam begini, pasti ada sesuatu yang ingin diberitahu dan tatkala mendengar suaranya walaupun mengantuk yang amat tetapi terasa kehangatan suaranya di cuping telingaku..mungkin kerinduan di qalbu menyebabkan hatiku rasa ingin terus berbicara dengannya.
"syg, abg nak bgtau ni.." erm, ape die?".."syg ni ngantuk2 pon byk ckp jugak ye, tngula abg hbs ckp dulu..huhu" terdengar gelaknya di hujung talian..aku hanya tersenyum.."syg,start next month, kite dah boleh duduk sama2 tau.." suamiku menamatkan ayatnya di situ tanpa sebarang penerangan.mungkin menunggu reaksi dariku.." mksd abg??" aku rasa aku dapat mengagak ape yang ingin diberitahunya, tapi aku sengaja bertanya, untuk memastikan telahan ku itu benar. "abg, akan kerja kat new branch kat KL".."erm..yeke?..alhamdulillah..senyum terukir dibibirku..air mata keriangan juga turut sama mengalir.terlalu gembira barangkali. "esok kita citer ok, abg dah ngantuk ni..gudnite humaira syg, asslammualaikum"..."ok, gudnite..wsalam.tido elok2 ye.."

tapi, duduk bersama ni bukan senang rupanya...buat sementara waktu, kami duduk di rumah sewa yang berdekatan dengan ofis masing-masing. baru seminggu duduk bersama, suamiku memberitahu yang dia harus pergi kursus selama 3 bulan. aku tak dapat menggambarkan perasaan aku ketika itu, sedih atau entahlah.
satu petang selepas balik dari kerja, seperti biasa aku yang pulang awal darinya siap menyediakan minuman kegemarannya dan menunggu kepulangannya. itulah yang aku cuba biasakan diri untuk lakukan setiap hari selama seminggu ini kerana selama ini kami tinggal berasingan. aku cuba melakukan yang terbaik utknya lantaran banyak tanggungjawabku padanya terabai selama ini.
bunyi deruman kereta masuk ke porch mematikan lamunanku. segera aku bangkit dari sofa dan membuka pintu untuknya. "assalammualaikum.." "waalaikumusslam.." jawabku sambil melemparkan senyuman yang kukira agak manis pada pandangannya..=) Tangannya kusambut dan seperti biasa kukucup dengan penuh kasih sayang. suamiku membalas dengan satu kucupan di pipiku.."humaira, abg rasa syg ni mcm makin berisi la.." "erm, yeke?...tp syg rasa cam biase je.." suamiku tersenyum dan merenung wajahku. lama.."knp pandang mcm tu?" soalku segera ingin mematikan renungannya yg sebenarnya menggetarkan nubariku. "tak ada apa, cuma..erm...pipi syg abg ni mcm dah tembam sikit.." katanya sambil terus tersenyum. "jahatla abg ni.." satu cubitan manja kuberikan padanya.

selepas solat Asar berjemaah, suamiku turun ke bawah untuk menonton televisyen dan aku segera persiapkan diriku dengan menyisir rambut di hadapan cermin..erm, bila lagi kan nk melawa depan husband. aku mmg gemar mengikat sedikit rambutku dan menyepit rambut..mcm pelakon korea dalam Full House tu..sambil menyisir rambut aku menyanyi kecil..
" cinta antara kita, tiada penghalangnya walau akhir usia, kumenyinta dirimu, kuhanya menunggumu menyata kau cintaku, ku kan berjanji menyintamu sayang..." lagu yang kukira hits saat itu.."ehem2.." nyanyian ku terhenti.."abg tak pernah tahu pun yang wife abg ni pandai nyanyi..?"...tak semena-mena mukaku menjadi merah..malunya, bila pulak die ni masuk? tak dengar pun bunyi pintu.."bila abg masuk?" "tula khusyuk dan tawaduk sgt nyanyi smpai tak sedar abg masuk?" perlinya.."erm, jahatla abg ni..".."jom turun, teman abg tgk tv.."."ok.." segera kucapai tangannya dan kami turun berpimpin tangan.

"syg, minggu depan, abg kena pg kursus tau.."
"oo, yeke? kat mana?"
"dekat je, kat kuantan"
"dekat abg ckp?? jauhla tu kuantan..erm..brp lama kursus tu bang?"
"tak la lama, tapi adelah dekat 3 bulan.."
"mmm...3 bulan...erm.." hilang terus senyuman, riak wajahku turut berubah.
"sekejap je 3 bulan tu, pejam celik, pejam celik dah 3 bulan kan?"
senyum hanya terukir di hujung bibirku (senyum yang tidak ikhlas kukira)
"janganla buat muka mcm tu, tak comel abg tgk.."
kupaksa juga untuk tersenyum..
"jgn risau, bile abg free abg balik ok, tp ms abg tak ada, syg tido rmh mak ye, risau pulak abg kalau syg tdo sorg2 kat rumah ni.."
"erm, yela..syg ikut je.."

baru seminggu duduk bersama, minggu depan dah kena tinggal pula.hmm, keluhku dlam hati.
tp yela kan..sayang isteri tinggal tinggalkan, sayang anak tangan tangankan..

bersambung...

Sunday, September 27, 2009

Raya 2009


abdurrahman dah 4 bulan...dah pandai gelak besar..hehe..dah tau nama die abdurrahman...=)



kakak izzah n abg qayyum...ni ms nk smbut besday qayyum ke 2





hari raye pertama balik kg.. di tangkak..azia n my bro nizam...biru sedondon..

pagi raya di umah atok...dgn mak..

abah b4 balik kg..
yg best tentang raye...seronok sbb cuti panjang...mkan2 dan makan...
yg xbrp nk best..xdpt join bebudak kg beraya kat umah kengkawan..., asyik ditanya soklan cepumas bile nk kawen...
yg plg xbest..kena balik nilai sbb dah keje hrni...uwaaaa...
aisya humaira: gmbo raye sikit je coz camera xde btry..tngu next post..gmbo2 dr kamera my sis..kekja cpt sikit transfer gmbo tu...huhu


Wednesday, September 16, 2009

nostalgia raye

1. baca entry tahun lepas...bernostalgia jap

2. dapat kain batik , sampul duit raye dr kolej..THANK YOU2..alhamdulillah

thank you...=)

semalam salam ngan my HOA, kire my boss la in my Academic Unit..then, die bg sy duit raya..hehe..seronoknye..thank you puan..

dah lame xdpt duit raye ni..excited plak...knp saye dpt duit raye? huhu
Puan kata sebab saye adik bongsu (the very x10 junior lecturer)...n sebab saye budak kecik..(xpuas hati ni dgn alasan ni...tp xpe dpt duit puas hati jela..hehe)

n plus saye x kahwin lagi..haha...(next year xleh la dpt duit raye camni..huk3..)

n'way..thank a lot ya puan, selamat hari raya..maaf zahir batin..=)

Tuesday, September 15, 2009

thank you2...selamat hari raya...

thanks to Kekja yg membelikan baju raye utk saye..blom ade tudung raye lgi nk dipadankan hehe...

thanks to kak sha yg bg baju jugak kat sy...

wah, raye ni sy ade 3 psg bj...alhamdulillah...=)

Friday, September 11, 2009

tagged by ira

1.who is your CS (senior)?
kak assyanur nasyrah..yg jalan cam model tu

2.who is your CS (junior)?
name CS, ciput mesti ingt name die..aku ingt2 lupe..haa..nur ilham aina..dak emerald

3.who is your deskmates from form 1 till 5?
form 1: che conn
form 2: yone
form 3: yusse
form 4: che conn balik
form 5: wahie

4. your class teacher from form 1 till 5??
form 1: ustazah hasniza marsidi (cikgu PAI ngan bhs Arab-subjek yg aku plg suka)
form 2: anisah sensei - 2U..sape ek? aku tiru ira..huhu
form 3: cikgu aishah (cikgu KH yg blanje mkn kek sbb 3I dpt kelas terbersih)
form 4: cikgu halimatus (cikgu BM 4J)
form 5: cikgu sape ek? 5U?? erm..awat aku lupe??

5. which house u r in school??
Cool Green EMERALD..EMERALD for excellent!!!
zoom,zippy,zealous ZAMRUD.. (ni ayat ira..aku tiru jugak coz aku mls nk type balik..haha)

6. still remember your house captain from form 1 till 5??
form 1: k.azah..betul ke?? (btul 5 markah!! ni aku tmbh ayt ira)
form 2: k.rawani (yg baik ngan kak inarah tu...)
form 3: k.adib (haha, aku xingt sgt...die hoz capt)
form 4: sape ek? kak fatihah kot (my DS..)
form 5: ana fozi


7. which classes were u from form 1 till 5?
form 1: 1 Usaha
form 2: 2 Usaha
form 3: 3 Ilmu
form 4: 4 Ilmu pastu pindah 4 Jaya sbb amik account
form 5: 5 Usaha

8. your favourite menu in dining hall is....
time hari rabu..ayam msk merah, papadem...

9. your sport u were in back in school??
handball...(cam x caye je jadi capt muahaha)

10. your bestfriend in school?
ramai...yg quite close..ira, echah, maybe sbb emerald kot..huhu

11. are they still your bestfriend now?
yup..still...

12. which dorm were u in?? dorm leader skali hehe
form 1: EBA - kenari - kak ape ye..xingt rmh ruby
form 2: ape ek name...dorm ruby tu, dkt ngan pokok pelam blkg hostel - kak liyana ahmad rosdan
form 3: EA2A (bunga raya..huhu) - kak azzahraa
form 4: EAA -lily..zaith suhaili zabri...(minah yg ramai giler SA)
form 5: EA2A (e-na..azreena ahmad shukri..)


13. your bedmates??
form 1:azzwaa (mek wa) bwh aku kak eza natasha
form 2:echah
form 3: single bed sblh aku baez, dpn aku ira, blkg ana fozi, kanan fida (kalo xsilap)
form 4: ira
form 5: ana fozi


14. the activity u most loved in school??
dating ngan "baik" or "pet sis" muhahaa..aku? korang pn tau aku kan suka tdo...huhu

15. the activity u most hated in school?
mls gile nk berkawad time kadet bomba (KABOM)...tp kawad jugak..haha, pastu GI..buhsan nk kena susun toiletries atas katil..

16. which warden u most loved in school?
uhu..aku suka sape ek? kalo asyik kena sound je..sume pon aku xsuka,tp sbb aku budak baek, sume aku suke laaa...haha..

17. your favorite spot to hang out was....
aku rase cam tangga depan dorm EA2A..tpt dating...hua2..

18. what did u do during weekend??
bsh baju kat tpt sekangkang kera atau blok C, pastu tdo je manjang, pastu booked after iron baju skolah...

19. the most unforgettable moment during school is..
hmm..mcm2 ade...gaduh ade, baik ade...xtvt..huhu, time b4 tgk movie-slalu jerit utk bacth sendiri...fivers happy wactching...thank you!!! (sure korg ingt..)

20. do you really love your former high school??
yup...suka la jugak..kalo xsuka karang susah plop..haha..di sinila ukhuwah itu bermula

Wednesday, September 9, 2009

SSP 2

pastu kat skolah kitorang suka guna short form...

contohnya:

BB court : basketball court (tpt berkumpul utk xtvt, xpon ms kelas BI)
DM: dewan makan (ingt kat pak cik DM..haha, capang la apela,pdhal dorg tu muda gile xlyk nk dipangil pak cik)
CR : coffee room (cam pantrila) -tpt simpan mkanan yg slalu gak kena curik
CS: college sister (ms kita form 1 akan dpt kakak angkat form 5)
CF: college friend (kalo form 4 baru akan dapat kwn same2 form 4)
KP: ketua pelajar - ni xtaw nk komen..haha

ape lagi ek? cam dah x ingat haha...

SSP

topik hari ni jauh sikit dari Ramadhan, sebab ntah tbe2 teringt zaman skolah menengah dulu kat Sekolah Seri Puteri Kuala Lumpur atau dl nye glamer dengan SSPKL but now skolah dah pindah ke Cyberjaya so kena pngil SSPC la plop...

hari ni nk sentuh tentang term2 yg sering digunakan di SSP yg saye kira jarang didengar di luar dr pagar sekolah huhu...

1. bongek (mksdnye cam ntah ape2 la)
2. babeng (ba alif ba ya + kambing versi baik sikit la daripada sebut ba alif ba ya..ntah sape yg start)
3. title (mksdnye ade special relationship such as "baik", "kwn" mcm adik n kakak angkt)
4. kwn (title yg rendah sikit drpd baik - nk kate kurang special kot)
5. baik (title yg tinggi sikit dr kawan) - kalo kat TKC dipanggil TOING, kat SAS pnggil JAMBU kot..(haha)
6.pet sis (xboleh clash)
7. thrill (mksd die cam excited sgt esp bile jumpe SA secret admire)
8.consious (mksdnye cam malu bile org org stare/tenung - nmpk cam serba tak kena)

p/s: utk ber'title' ape2 pon kena declare...

byk jugak ye vocab SSP kui3, xtaula sampai sekarang ke ade term2 ni digunakan..blom msk lagi term2 yg ustzh einee slalu guna -terkuli-kulip, terpeheng-peheng, ntah ape lg ntah huhu...

Tuesday, September 8, 2009

lagi gambar iftar svvrs 9802

mane pg lelaki2 partner svvrs ni? huhu..sume dah kena "kick out" haha..


once SSPian, forever SSPian...


aisya humaira: next year iftar buat kat mn ye? nk plan g ngan husband ni..muahaha...(byk berangan btul (^_^)

p/s: sume svvrs couple ngan dak SBP ke? xaci ni..aku kena carik dak SBP jugak..nk jgk buat kek lambang badge skola hua3..(jeles ngan kek tunang aza kat FB kui3)

Monday, September 7, 2009

18 Ramadhan

rase cam cepat sgt je bulan Ramadhan ni berlalu..xsampi 2 minggu lagi nk raye..
hmm,

SITUASI 1: bayangkan anda nk buat call...tiba-tiba ade satu msg masuk..berbunyi

"harap maaf, baki amal anda tidak mecukupi, sila top up amalan anda dalam bulan Ramadhan ini"

kalo kredit kita habis mesti kita cepat2 nk top up..so, kalau amal kita xcukup lagi..hmm...fikir-fikirkanlah...

SITUASI 2: bayangkan anda masuk pertandingan lumba lari 400 m (1 balapan tu), dah sampai lagi 100 m terakhir...skrg anda pilih, nak pecut ke utk menang atau nk pancit dan terkedek2 lari ke garisan penamat atau xlarat dah nk teruskan (so kluar terus dari trek)...

saya pasti mesti ramai yg jawab.."mestilah nk menang, so kenalah pecut"

hmm, mcm tulah keadaanya skrg, lagi 12 hari Ramadahan adakah kita nk terus berlumba meningkatkan amal sebelum tamatnya Ramadhan, atau hanya hangat2 tahi ayam je di awal Ramadhan...tepuk dada tanya iman...

aisya humaira: idea ni dpt dari banner UIA ngan tazkirah kak Ti (ustazah baru kat kolej saye..)
bersama2lah kita renungkan dan lakukan perubahan pastu istiqamah..biar sedikit tapi ade kualiti dariapada xde buat ape2...=) wallahu'alam

Sunday, September 6, 2009

Iftar Jamaie anjuran KARISMA UIA Nilai

semalam sepanjang hari jadi student UIA..hehe..cam kelakar plak, coz sy dulu ingin sgt nk msk UIA, seolah2 seperti impian terlaksana..huhu..
akhirnya, updet kali ini saye akan mengupas tentang ape yg telah sy lakukan..(ape ayat cam keling ni?huhu)
sbnrnye, starting from Ogos lalu, sy ikut usrah yang dijalankan di UIA Nilai..hm, mula2 mmg malu yg amat la..tp sbb muka sy cam student UIA (ceh2..huhu) so saye memulakan langkah..kalo xberani cuba bila nk maju..btul x?
semlam merupakan antara xtvt yg dianjurkan lah..sbnrnye smlm dorg buat ROQ (rememberance of Al Quds)..so agenda semalam..

2ptg: pendaftaran
2.30 -4.30 ptg:ceramah palestin
4.30-5.00ptg: solat Asar
5.00-5.30: pengisian Ramadhan
5.30-6.00: main game
6.00-7.00: tadarus
7.15ptg: berbuka


pastu boleh bersurai
tp saye stay la sampai tarawih..=)
ala sekat je sepelaung masjid Nilai ngan hostel sy..huhu

ble g majlis2 ilmu camni terasa diri ini serba kekurangan dari segi ilmu..tq kpd sume yg sudi berkongsi ilmu ngan saye..

biasenye ceramah palestin cerita tentang penderitaan rakyat palestin dan membuat kita sedar & kesian dengan dorg...tp kuliah smlm amat berbeza, semlam diceritakan sejarah mcm mn Plaestin boleh jatuh ke tangan Yahudi. ni citer sejarah la kirenye..so, sy dpt lihat sesuatu dari perspektif yg berbeza, mmg agak berat psl sejarah ni, tp kita kena tahu jugaklah...

susah kalo xtahu ni, coz mudah akan terpedaya dengan propaganda musuh terutamanya musuh-musuh Islam..

dapat juga berkenalan dengan adik2 UIA Nilai dan jugak USIM..(haha, smlm jadi akak la saye..hehe)

aisya humaira: sepelaung tu mknenye: jerit kat sini sana leh dengar..huhu (nk kate betapa dekatnye jarak tu)

Iftar Jamaie Survivors 9802

organizer: ciput (puteri syafawati)
venue: restoran nelayan tasik titiwangsa
makanan: ape2 je yg tersedia (mkn jela huhu) Rm35
air: kena bli sendiri (not included in package)
attendance:
meja 1 (9 org) : yusse, ira + boyfren, yana + husband, e-chah, qain, ciput, saye+ ..... (mn xde ngan sesape..solo lg tau..hua2)
meja 2 (9 org): kak ija, ad, kama, ana O., zuria, muni, zatil, (alamak ade lagi rsnye, tp sy lupe laaa)
meja 3 (9 org): baez, aza+tunang (tul kan dah tng? aku dementia sekejap), feena+ boyfren, mek wa + boyfren, naz+tunang

yusse+e-chah

ni je yg sy mkn sedihnye..(huhu leh caye ke..?)
actually menu byk giler..steamnaik bot la, sate, kuih, huhu mmg kenyang

p/s:gmbo svvrs ramai2 xde la plop..tng aza mmg ler xreti guna digicam saye..huhu..(sori ye aza kui3)

Thursday, September 3, 2009

Thank You byk2...saya sgt menghargai pemberian awk..=)

suka sgt hadiah2 n buku2 yg dibelikan (tolong belikan) dan juga buku2 yg dibg pinjam... semoga sy dapat menghabiskan membaca dengan tekun...chaiyok2!!



Hadiah yg sgt bermakna untuk sy..Quran tafsir berkulit biru muda cantik dan bentuk mcm diari .semoga Novel paling menarik ini dapat memotivasikan saya utk terus membacanya&menghayati maknanya..amiin






bun comel..bau roti..ermm







tas tangan , hadiah belatedx6 besday..huhu

kitab tauhid..persediaan utk usrah..=)

yes! updet akhirnya...

semalam dengan izin Allah dpt sy berbuka dengan kwn2..shahril, aishah dan zhafran di bandar baru selayang...sy drive dr Nilai ke Bangi, park kete kat Petronas then amik naik kete shahril jemput aishah dan terus ke selayang..jalan mmg jem sgt2..hampir 2 jam perjalanan barulah sampi ke selayang..tiba di sana..bh krg 5 min sblm berbuka barulah kami tAlhamdulillah kat surau di situ ade disediakan juadah berbuka,so ape lagi..phm2 sendiri la..hehe..zhafran tiba selepas kami sudah selesai solat& mkn...dan kami berempat menuju ke restoran..agendanya berbual2 n ape lagi mkn2 laa..hehe..

layan jela gmbr2 ni ye...


karipap&cekodok






roti puri (adunan cam donut tp bentuk leper, lawan ngan sardin..mmg sedap!)





restoran yg kami g mkn mlm td...




aishah & me


shahril& zhafran

smpi nilai kul 10.45 mlm..pecut dr bangi..xsmpi 10 min dah smpi nilai..hua3

samb...novel

ringtone lagu kasih ku abadi dendangan in team kedengaran..1 message reveived..pasti balasan dari suami ku.."Oh, xpe..=) Humairaku, esok abg nk ke Putrajaya ade meeting..kalo sempat abg singgah ye.."

Terasa gembira yang teramat...hati ku bernyanyi riang..segera aku mendail no telefon bimbit suamiku.."Assalammualaikum, esok nk dtg sini?...smlm ada tgk Quran tafsir warna biru muda, cantik sgt..bntuk mcm diari" "Waalaikumusslam, blom sempat lg abg jwb salam dah start cerita?" terdengar tawa kecil di hujung talian.."hehe" aku pon turut tergelak..."haah insyaAllah, kalo sempat abg singgah ok..erm, pg mn semalam nmpk Quran tu?" "Kedai buku kat sini, okla abg, nk pergi ofis dah ni" talian ditamatkan setelah aku minta izin utk segera ke tpt kerja..

Esoknya...

Tepat jam 1 ptg suamiku singgah sebentar ke ofis..dr putrajaya nk ke ofis ku ini taklah terlalu jauh, hanya 30 minit..aku bermonolog sendiri di dalam hati sebelum suamiku sampai..."naik ape la die ke sini? xkan naik kren yg die slalu citer kat site tu?"huhu..." Semasa mengelamun sebentar, "tin..tin" bunyi hon kereta kedengaran..Agak terkejut, namun hm..suamiku rupenye..nasib baik naik Gen 2..aku tersenyum sendiri..Gen 2 itu milik bossnya yang mmg dikhaskan untuk staf bila bertugas di semenanjung..Baru 2 minggu tak jumpe, tapi Ya Allah, hanya Allah saje yg tahu betapa dalam hati ini sarat dengan rasa rindu.."knp pakai sun glasses?" tanya ku.."erm, xboleh ke?".."boleh, tapi nampak mcm hensem sgt la pulaku, mcm pilot..hehe".."hensem ke?bkn abg mmg dah sedia hensem ke? ke cemburu takut suami kena tackle?"..tak semena-mena muka ku terasa panas...malunye..huhu..suamiku tersenyum melihat aku yang malu-malu kucing..disebabkan mukaku yg selalu blushing bila malu, suamiku senang memanggilku dengan nama Humaira..pipi yang kemerah-merahan

"ni hadiah..jauh tau abg beli.." "yeke? ape die ni? novel ye?"..."haah, novel yang paling menarik dalam dunia ni" jawabnya smbil tersenyum..suamiku mmg arif dengan kegemaranku yang mmg suka sangat membaca novel terutamnya novel pembangun jiwa seperti Ketika Cinta Bertasbih, Tautan Hati dan Ayat-Ayat Cinta..walaupun cerita cinta tapi terselit hikmah dan juga mesej berunsur dakwah dan sangat Islamik

Pembalut hadiah ku buka segera namun dengan cermat..."Ya Allah, terima kasih abg..knp susah2 bg hadiah ni...?"...senaskah Al Quran tafsir berkulit biru muda yang kuberitahu nya semalam itu...pandai sungguh dia mengambil hatiku..senyuman x lekang dari bibirku sepanjang pertemuan yang singkat itu..

sebelum berpisah (utk sementara), "jgn lupe doakan abg ye? rajin2 mengaji tau"..."insyaAllah, hati2 drive, dah sampai bgtau ye.." lantas tangannya ku sambut dan kucium sebelum menutup pintu kereta

bersambung....

Tuesday, September 1, 2009

NOVEL....pandai ke saye nk tulis novel..

Prolog

Kedinginan pagi ini menusuk hingga ke tulang belulang ku. Terpisat-pisat aku membuka mata, serasa ingin bermalas-malasan saja pagi ini. .Alhamdulillah, aku masih diberi kesempatan oleh Allah untuk hidup..kesempatan untuk bertaubat barangkali, memohon ampun dan maaf atas segala kesilapan yang aku lakukan semalam. Terngiang-ngiang di telinga ku lagu "Thank You Allah"...terima kasih Ya Allah..atas nyawa yang kau pinjam kan padaku, udara yang kau berikan percuma padaku, atas segala yang kau berikan sepanjang hayatku ini..."thank you Allah, thank you Allah".

Seusai solat subuh, aku bertafakur sebentar...mengenangkan apa yang telah aku lakukan, muhasabah diri yang lemah ini...Tikar sembahyang aku lipat kemas dan gantung di tempat asalnya. Telekung yang membalutiku, kulipat dan sangkut pada hanger dan digantung bersebelahan dengan sejadah.

(Nk citer kisah cinta ke kisah sblm kawin ke dah kawin ek? huhu..citer cinta jarak jauhla best sikit hehe)

Sebaik saja aku bangun dari tidur yang lena tadi, segera aku teringatkan seseorang, "Oh, suamiku...dah bangun ke belum untuk solat subuh"..kulihat hanset di sebelah ku..ade 2 missed calls dan 1 new message..erm..ternyata suamiku! Kenapalah aku tak tersedar langsung bunyi handset tadi? Mesej baru ku buka dan membacanya, "Salam, bangun solat...('',)" smiley itu membuatkan aku tersenyum sendiri dan bersegera bangun..

Hm, orang cakap susah kalau duduk asing-asing ni..lagi-lagi selepas kahwin..hm, btul atau tidak terpulang pada pasangan. Hampir 9 bulan usia perkahwinan kami, buat masa ini kami terpaksa berkorban untuk tinggal berasingan. Ape boleh buat, suamiku masih baru lagi berkerja di syarikat yang main branch nya hanya ada di Kuching, Sarawak. Aku pula, masih terikat dengan kontrak di sebuah kolej swasta. Prinsip kami, "Kesetiaan dan persefahaman penting dalam sesuatu perhubungan".

Setelah bersiap, segera aku membalas mesej suamiku..."sori xdgr call, penat sangat kot smlm..=)"

bersambung....

isy2, ni citer temberang je ni...kui3...
merapu di pagi hari...

Thursday, August 27, 2009

Ramadhan terakhir....

adakah ini ramadhan terakhir buat kita?
saye msk ke kelas spt biasa, disebabkan telah habis silibus..saye hanya msuk utk memberi feedback kpd xm midsem dan juga meminta feedback dari students berkaitan proses pengajaran dan pembelajaran saya..(kira nk muhasabah diri la ni..=))

stlh selesai, saye meminta maaf kpd students atas segala kesilapan saye tercubit, termarah dsb..manusia xlari daripada melakukan kesilapan...
dengan sedikit ucapan selamat berpuasa...dan sy bgtau mungkin xjumpe lagi kamu semua...sem depan mmg xkan ajar dorg lagi...sbb sy hanya ajar sem 1&2...

bila dgr ayat x jumpe lagi..dorg kate mesti jumpela cik...
saye menjawab.."kita xtau adekah ini ramadhan terakhir buat kita, boleh jadi saye pergi dulu, atau kamu pergi dulu"...

saye biarkan mereka berfikir sendiri mksd kata2 saye itu...

andai ini ramadhan terakhir...
satu artikel/puisi yg sy dpt dr kak amnah..sayu hati ini membacanya..

saye petik sedikit daripadanya:

andai ku tahu ini Ramadhan terakhir
tentu siangnya engkau sibuk berxikir
tentu engkau tak akan jemu melagukan syair rindu
mendayu..merayu....kepada-NYA Tuhan yang satu
andai kau tahu ini Ramadhan terakhir tentu solatmu kau kerjakan di awal waktu
solat yang dikerjakan...sungguh khusyuk lagi tawadhu'
tubuh dan qalbu...bersatu memperhamba diri menghadap Rabbul Jalil..
menagisi kecurangan janji...
"innasolati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirabbil 'alamin"
(sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku dan matiku..kuserahkan hanya kepada Allah Tuhan seru sekelian alam)

masjid besi

malam tadi saye berkesempatan untuk ke masjid besi.
solat maghrib, isyak dan jugak tarawih dan witir di sana.

Alhamdulillah..walaupun masjid nye blom siap sepenuhnya, namun jemaah yang datang utk tarawih penuh! tetapi sayang, utk solat fardhu maghrib hanya beberapa saf shj..mlm td tarawih mlm ke-7..masih bersemangat lagi utk tarawih..bagaimana utk mlm2 seterusnya?..mlm2 terakhir di mana di situlah adenye lailatur Qadar?

semoga kita sebagai umat Islam dapat menjadikan bulan Ramadhan ini sbg titik permulaan untuk berubah kepada yg lebih baik, dan bukan berubah kerana bulan Ramadhan tetapi di bulan2 lain, solat ntah ke mana, masjid ntah ke mana...same2lah kita fikirkan dan muhasabah diri kita...

aisya humaira: peringatan juga utk saye yg lemah ini...=(

Tuesday, August 25, 2009

malam tadi pegi mane?

erm..tanye sendiri, jawab sendiri..hehe..ptg smlm pas je balik keje terus bersiap2 solat n mandi sebab kami (kak sha & me) bercadang nk g ke Bangi berbuka di rumah kak amnah..hehe..jauhnye berbuka..kui3..

sblm ke rumah kak amnah, kami singgah PARAM (pasar ramadhan) ni bahasa kak sha la ni..huhu...jalan punyela jem kat roundabout tu..so kak sha yg terer ni ikut jalan belakang...cam adventure je..kui3..sampi sane kalo xsilap param tu dkt ngan PKNS (agaknye laaa) kat seksyen 1&16..parking kete n jalan kaki ke param..masyaAllah banyaknye orang..smpi x nmpk ape pun yg dijual..kami plak dah cam mak ngan anak...tkt ilang,susah plak nk carik nnt..huhu..kami dengan semangt nye meredah param utk mencari murtabak Hafiz..mmg ramai yg beratur nk bli..alhamdulillah dpt 4 keping..pastu cari kuih plak..nk bli karipap sardin..tp gerai xjumpe plak..pastu nmpk popiah otak2..kami pon bli..jalan pny jalan cari karipap sardin..jumpe gerai tu tp dah habis licin dah..huhu..

45minit kat param, dpt 2 benda je..hehe..pastu kami pon beransur ke rumah kak amnah...jam pon dah nk maghrib..,sedap sungguh menu kak amnah masak..ade daging goreng, ikan jenahak msk lemak tempoyak dan sambal belacan...erm, sungguh membuka selera ditambah plak menu yg kami bli di param, ngan air laici yg sedap dan buah tembikai..lengkap!

pas dah berbuka, solat maghrib dan kami pon menuju ke masjid UKM..(suka btul saye ni ke UKM..huhu) utk isyak n tarawih di sana...usai solat dalam kul 10 barulah balik Nilai..=)

Sunday, August 23, 2009

Tshirt muslimah...

erm...mase konvo UTHM sempat saye n kekja (my sis) g tgk2 tshirt muslimah...n kami bli 4 helai tshirt tu..2 saye punye..2 kakak saye punye..haritu g konvo UKM byk btul tshirt muslimah yg comel2 sgt..eee rase cam nk bli je lagi tp sbb xde duit..so, sabar jela ye..huhu..


kaler coklat yg comel..kekja pny kaler merah...


yg ni kami pilih warna yg sama...comel kan?

Tazkirah 3 Ramadhan

pagi ni tibe2 kena relief kelas pulak..hmm..dgn x prepare ape2..tp sempat jugak belek tenet, kot2 la ade students tanya..maklumla dorg ni dah sem 6...kalo tny subjek saye ok lagi saye nk jwb..tp kalo tny yg out of my topic..erm..jenuh jugak..

ujian 45 minit je..mcm2 gaya students yg saye tgk...n b4 ujian saye kate xperlu susun meja (macam exam)...so, ramailah yg saye tgk senyum2 n jeling2 kawan seblah...


lepas diskus jwpn...
cikgu ini pon tanya.."ape hikmah saye x kate xperlu susun meja?"
ade yg jawab supaya boleh meniru...saye kate "bagus!"
lagi?? "supaya x pnat susn meja..." tulah antara jwpn dorg..

so, hari ni saye nk bg tazkirah..hikmah di sebalik saye xbg susun meja..
sebagaimana yg kita tau, kpd yg beragama Islam bulan ramadhan ni syaitan ade ke x?

dengan yakin nye dorg jawab..."xde..." syaitan pg mn? "syaitan kena ikat"...tp sy tgk ms jwb exam tadi banyak syaitan yg dok jeling2 kwan sebelah, dok senyum2 kat kawan sebelah..tu syaitan dtg dr mana? (ade yg tersipu2, mungkin terkena sebijik kat muka dorg..huhu)..ade yg jawb.."dtg dr diri sendiri"..

so, kamu dah tau syaitan xde kan..so, sbnrnye hikmah di sebalik saye x bg susun meja, bkn saye untuk ujian knowledge kamu sj tp ujian spiritual...jujur x kamu pd diri sendiri..so, sape yg jeling2 td tu..bak kate Nabil..lu pk la sendiri...

agak pedas jugak tazkirah saye pg ni..huhu...boleh sentap dorg dengar..
introduction of myself je..coz baru 1st time masuk kelas dorg ni...huhu

Friday, August 21, 2009

salam ramadhan semua...


semoga ramadhan kali ini lebih bermakna dari tahun-tahun sebelumnya...
kurniakanlah kami kesihatan tubuh badan untuk menjalani ibadah puasa...
semoga ibadah berpuasa kita diberkati Allah..amiin


aisya humaira: tahun lepas saye sakit...chikungunya..sekejap je dah setahun masa berlalu...

Thursday, August 20, 2009

Makan n workshop

hari selasa lepas students grup 12B adela buat sikit jamuan sempena besday budak2 ni n sempena ramadhan yang bakal menjelma..layan jela ye gmbr2 ni...












pastu hari rabu dan khamis ade workshop teaching updates..sbb tu xdpt updet blog sbb updet teaching hik3..background tu saye yg xreti ni yg buat..hehe

Monday, August 17, 2009

fikirkanlah...

tak semua yang kita impikan akan jadi kenyataan,
tak semua yang kita sayangi akan jadi milik kita,
Allah itu Maha Adil...
Ujian yang diberi setimpal dengan kesanggupan kita,
tanda Allah sayang pada kita,
fikirkanlah hikmah di sebaliknya,
tatkala hati ini merintih sayu dengan dugaan yang datang,
Siapakan yang namanya kita sebut-sebutkan?
"Ya Allah, tabahkanlah hati hambamu ini..."
Tikar sejadah menjadi tempat mengadu terulung kala itu..
Semakin jauh ku dari-Mu, semakin dekat pula Kau menghampiri aku...
Bila selangkah ku rapat pada Mu, seribu langkah kau rapat pada-Ku...

Tika itu, cubalah menerima dugaan dengan hati yng redha...
syukuri lah apa yang ada...

JIKA TAK DAPAT APA YANG KITA SUKA,
BELAJARLAH UNTUK MENYUKAI APA YANG KITA DAPAT..

Sunday, August 16, 2009

The real story...sape yg konvo sebenarnye???

CHOPP!!!..amaran bagi anda yg belum baca entry sebelum ini..sila baca dulu sblm anda meneruskan membaca entry ini...

hehe...SAPE YG KONVO SEBENARNYE NI???huhu..okla, last year 16 ogos (sabtu)mmg saye yg konvo...Ijazah sarjana Muda Sains Kesihatan (Kejururawatan)...tahun ni???huhu..saye berkesempatan menghadirkan diri ke KONVOKESYEN UKM kali ke-37 untuk meraikan kejayaan kawan2 saye iaitu MOHAMAD SHAHRIL & juga NUR NAZIHAH...

(ala kalo budak UKM tgk jubah tu konfem die tau saye temberang je..hehe)sesampainya kat sana jalan mmg jem pastu xleh nk parking...pusing pny pusing sampai terlanggar divider..huhu...last2 dptla park kat masjid..saye ke UKM ditemani kak ana..(tq ye kak ana)..pastu jalanla ke dewan..tepat pd masanya...dptla tgk shahril on stage (cam wat show plak..kui3)..sgtla skemanye die, btul2 ikut step amik skrol(muahaha)


budak skema, tahniah ye!!


gembiranyeee diee....=)

pastu kami pon ke gerai2 tgk2 ape yg saye nk bg kat kwn2 saye ni..hurm..saye suka nk bg bunga ros (sbb..sy mmg ingin nk dpt bunga masa konvo tp xde org nk bg..isk3..tp xpela, kita kan kena bg ape yg kita suka kat org..)..ade bunga ros biru,cantik sgt..tp xbli sbb ade mslah sikit..then sy decide bli bunga ros kaler peach&purple...sbb comel dan saye yg suka sbnrnye..hehe..n sempat jugak amik gmbar kat one of the gerai...(dlm hati & luar hati ckp..kalo x jumpe dorg,bunga2 ni saye punye..hehe)


Bunga di antara bunga2..=)


kak ana, bunga yg telah dimiliki...hik3

pastu tngula smpi dorg ni hbs, tngu pny tngu ntah mn ntah dorg ni..nazihah dah naik asrama, shahril plak kuar ikut pintu lain..huhu..haru betul..dahla saye x oriented kat UKM tu..mn la sy tau kat mn pintu B..n..kenala saye...=(..tp xpela biasela time konvo mmg stress pon kn, pns ramai org..n sbb dah biase kena mrh so sabar jela..huhu

sempatla bergambar n pinjam jubah untuk bergmbr...hehe..cam konvo lagi je..hehe...n sempat jumpa nazihah (kesian nazihah kena carik akak...)


me n nazihah


me n shahril (jubah engineering PINJAM..)

pas dah setel sume, saye n kak ana memulakan langkah (naik VIVA) g pesta konvo utk makan..saye mkn bihun sup n kak ana mkn laksa..dah kenyang..kami pon balik Nilai...mmg pening kepala la sbb lmbt mkn n cuaca pns..wpon begitu, kami ttp setia memakai mask (utk elak H1N1)...xtaula knp ramai yg x pakai mask kat tp crowded camtu..BAHAYA!

bihun sup nyum2...


laksa penang..ummm...yummy


kami NINJA turtle dalam kalangan turtles yg x pakai mask..hehe..

Tiap2 tahun saye konvo...(cerita dongeng versi 2009)

16 ogos 2009, tarikh yang keramat bg saye..last year pada tarikh ni jugak 16 Ogos 2008 saye telah konvo di USM Penang..dan tahun ni saye konvo lagi tp di UKM..kursus Master in Health science (health education)..=p


konvo 2008@ USM


konvo 2009@ UKM

aduii..sungguhla saye berdebar2..sebab..mcm2 saye pk, camne ek kalo saye terjatuh ke ats stage tu..pastu mmg kena ingt step la nk amik skrol tu..smpi situ, stop, tunduk, amik skrol..undur sikit pastu tunduk lagi pastu jalan..fail tu dpt2 je terus kena pegang kat tgn yg menghadap stage..isy2..stress jugak nk konvo kali ni...


alhamdulillah...selesai sudah majlis..mmg hepila bergambar dgn kwn2 yg dtg dr jauh pulak tu..tq ye u all sbb dtg...=) n tq for the flowers..


hepinye muka saye =)

suke sgt bunga ros =)


cantik=)

Wednesday, August 12, 2009

Wahdah Pemangkin Khaira Ummah

Hebat kan bunyi nye...tema utk Majlis tilawah al Quran peringkat antarabangsa yang berlangsung di Dewan Merdeka Pusat Dagangan Dunia Putra...

Semalam petang, bile kak sha ajak pg sana..teringt mase zaman skola2 dulu..slalu lalu lalang kat situ..ptg smlm jugak..kepala ni tibe2 pening semcam...tp utk ke PWTC kugagahkan juga..huhu...memang semangat btul nk pg sana utk tgk Penutup MTQ tu..
samapi kat sana dengan izin Allah hilang dah pening2 ptg tadi..ALHAMDULILLAH
tp sedihnya xdpt amik gambo byk2 sebab nye battery digicam tu dah kong..penuh btul dewan malam tadi sampai kami kena duduk kat bhgan tepi yg dekat dengan stage..so angle x brp cantik la..tp alhamdulillah dpt tpt duduk...sbb ramai yg dtg tp xdpt duduk..

sempat amik gmbr dorg bernasyid. teringat zaman skolah kat SSP mase jadi ahli kump nasyid skolah..mmg best la..esp bile time pertandingan tu..ant skolah yg hebat di zon saye ialah SMAKL..memang dr segi main instrumen mmg mantap laa...n ingt jugak abg2 skolah maahad hamidiah kajang yg ajar kami nasyid n main percussion..=)




hepi mendengar pengumuman pemenang utk Qariah milik Malaysia...n dapat juga mendengar bacaan dari Johan Qari dan Qariah..

Jam dah dekat kul 1o mlm..jeng2..tgh khusyuk dan tawadu' mendengar alunan taranum, "Ultraman" saye kol la pulak..huhu..dah kena balik la ni..die kate dah lewat..huhu (lewat ke? br kul 10...huhu..)kaaumi tngu hingga majlis selesai..jam 11 mlm..
dalam hati ni kate.."kalo xbgtau tadi nk g sini kan bgs..hehe.." (jgn marah ye Ultraman)tp dek kerana saye dalam mood nk menjadi wanita solehah ni...kenala berani lakukan perubahan kan?? =)


sampai nilai kul 12 then kami makan dulu baru balik umah kak sha..n saye tmpng tdo sat kat sana hehe..kul 1 pg br tido tu..hebat jugak saye ni tahan mata..kui3..tq ye kak sha bwk kite g MTQ tu..memang enjoy...

aisya humaira: epi belated besday to kak sha..hope enjoy makan bubur malam tadi yg xseberapa tu,sowee lambt wish, br je wish mlm td..pdhal 4 hr lps dah besday die..

ISLAM CHANNEL