Thursday, February 26, 2009

Dilema cinta remaja


(sebelum ceramah)

hr ni saye amik kesempatan nk update blog..tadi pegi skill lab..ade buat CPR..pastu pg kelas..now tgh rehat..br je transfer gambr mlm td..spt yang dijanjikan..saye nk citer sikit ape intipati ceramah CEO saye mlm td..BICARA CEO..heheh

Tajuk nya Dilema Cinta Remaja..

(yang atas ni saye tulis Jumaat lepas)
hari ni saye smbung ye..hehe..intipati ceramah lebih kpd mcm mn nk pilih pasangan hidup..huhu..ciri-ciri suami soleh..sblm ceramah bermula..lagu FATAMORGANA dendangan kump HIJJAZ diperdengarkan..'pulanglah pada Tuhan..cahaya kehidupan..syarat bahagia di dunia akhirat kekal selamanya pada ALLAH...' jadi kenala pilih psagan yang ilmu agama nya ok..kena cari dan pilih..semasa saye dengar nyanyian lagu Fatamorgana saye teringat sorg sahabat yang mimpikan saye..hmm..die mimpi saye xpakai tudung n pakai skirt..bile dimarah2 baru la saye pakai tudung balik..astagfirullah..hmm..saye kata insyaAllah saye masih ada iman lg..jauhkanla saye daripada buat mcm tu..

satu soalan de CEO, kat mane nk cari lelaki soleh..hmm..nk tau ape jwpn students?hehe..kat masjid...huhu..x kisahlah kat mn..tp yg penting kena cari dan pilih..kalo bfren anda sekarg tidak solat...jwpn CEO saye..cari yang lain..so, fikir2 lah..buatlah pilihan yang terbaik..

P/S: teringat artikel yang sahabat saye suruh baca..MENJADI ISTERI AKTIVIS DAKWAH..hehe..sapela aktivis dakwah yang nk kat saye..huhu..hmm..tp spt yang saye ckp kat die..sebelum kawen,cakap mmg senang..tp kalo dah kawen nnt xtau lagi..redhakan lah pemergian suami utk berdakwah..doakan la dia..(ni ayat saye..=))

Wednesday, February 25, 2009

tak ade ape yang menarik

huhu..nk letak gamabr pon xde..hmm..nk citer ape ye hari ni..hari ni jaga exam n buat lesson plan je..hmm..hari Isnin lepas pegi medical check up..di Az Zahrah..erm..agak risau jugak..kot2 la didiagnos penyakit ape2 ke..hmm..tp kalo ade sakit pon kenala redha..Alhamdullillah..semuanya ok..wpon ade sikit yang ko..tp..kire ok jugak kot sebab Dr xde pulak kate ape2 tntang tu..antara yang paling KO yang Dr sebut ialah..saye terlalu ringan (berat 37 kg..asuila bile nak naik berat bdn ni???) pastu die kate kalo bukak spec nmpk x? (hmm..saye kan jujur orgnye..saye jwb jela tak..)

hmm..okla hbs citer psl medical check up..saye ingt nak balik umah hjg minggu ni...hrp2 cuaca xla hujan..semoga saya bahagia balik bercuti nnt..amin..=)erm..kat kolej ni setelah 2 bulan lebih saye keje sini br terasa bestnya..sebab dah mula rapat dengan org2 di sini...so xdela janggal sgt cam br2 masuk dulu..hmm..saye byk nama panggilan kat sini..siti tanjung perak la..n paling femes skali dorg panggil siti kecik..huhu..(mcm mnla saye x makin kecik, dorg hari2 doakan saye kecik....)huhu..

ptg2 kat sini asyik hujan je..so x dptla nk main netball atau jogging...tp mkn nasi lemak sudah semestinya..murah je nasi lemak die tau RM1.20..ade telur rebus separuh lagi..erm..sedapppp..dan murah..hehe..save bajet ni..kui3

okla, maghrib ni my CEO kolej akan bg tazkirah atau lebih tepat lagi ceramah..kalo x silap saye tajuk die CINTA REMAJA..esok kalo saye free2 saye update lg n cite ape isi ceramah tu ok? stay tuned..bye2!

apa yang saya suka buat bila...

bila saya stress...

-saya pegi main bola (boleh release tension dengan shooting basketball puas2)
-saya dengar lagu UNIC kuat2 sambil nyanyi jugak huhu
-pegi window shopping..(jalan2 sepuas-puasnya)
-tulis apa yang saya tak puas hati dalam buku (tp skrg x buat sebab bile saya terbaca balik, saya ingat balik perkara tu..huhu)
-saye tido sambil berfikir ape solution atau ape yg patut saye lakukan selepas saye bgn dr tido untuk selesaikan masalah
-saya akan jadi banyak cakap atau jd sangat pendiam
-saya akan rase sangat sensitif dan..uuuwaaa..nangis puas2
-mengadu kat kwn2 masalah saya
-saya akan mengaji...(kan bgs kalo mengaji tu no 1..huhu..)

*sesungguhnya sabar itu sebahagian daripada iman..

Tuesday, February 24, 2009

hari ini...

ape yg jadi hari ini semoga menjadi iktibar buat saye pd mase2 akan datang..hmm..saye bukanla insan yang sempurna..mungkin di mata mereka saya seperti tiada masalah, tidak rase stress dan sebagainya..tp hakikatnya...HANYA TUHAN YANG TAHU..mujur ade rakan2 yang sudi mendengar luahan hati..tp xsemua saya dapat ceritakan..

betul apa shbt saya kata, mungkin hari ini awk ckp awk terima saya seadanya, tp esok mungkin tidak...saye pon kata mungkin ya dan mungkin tidak..tp saya cuba terima sahabat saya seadanya..sekurang2nya kita berusaha..

hmm...saya br realize yg sy ni hipokrit jugak orgnya..hmm..sbb kalo sedih pon..xkan nk buat muka sedih n marah2 bile masuk kelas..x professional tu..huhu..buat cam biase..xde ape2 yang berlaku..tp tu adalah lebih baik kan?

seorang shbat telah membuka minda saya..sy selalu fikirkan saye ni menyusahkan org..ttp tidak memberi sumbangan ape2 kpd kwn2.. hmm..tp die telah memberi something..ape yg ptt sy buat utk Islam..sblm tu sy kena baiki diri kepada yg lebih baik..thanks ye shbt2 ku..semoga kalian berjaya di dunia dan akhirat..

P/S: mimpi mlm tadi membuat hati ini sedikit tenang..=) tak sabar nak habiskan baca novel..

Kisah hujung minggu...

setiap hujung minggu mestila ade aktiviti kan? huhu..minggu lepas..pagi2 saye bangun n pegi basuh baju..sidai baju dan segala2nya tentang baju..pas dah settle saye pon turun nk tgk students ni main sukaneka..ingtkan nk la join..tgk2 alamak..ni bukan sukaneka tp treasure hunt..huhu..amatla boring dok tgk dorg...mkn pisang la..cari brg tersorok la..hik2..then, berbekalkan duit yang ada ditmbah pulak saye xbekfes lagi saye pon mengajak la kak ana n kak su pi pekena roti canai..hmm..ramai jugak ustaz2 makan roti canai kat situ..huk3

pas dah tersgt x tau nk wat pe..jam pon dah dekat 930am..saye pon naik bilik utk agenda seterusnya..hmm..NILAI 3..here we go!!!..dengan menaiki VIVA 850..saye n Puan Norriza pegi ke sana..memang kitorg shopping sakan la..masuk kedai kuar kedai..huhu..ape je yg saye x bli??huu huu semua saye bli..kecuali baju pengantin je..haha..survey2 je dulu..hik2..pastu pi Giant pulak..shopping lagi..balik2 dah dekat kul 4..punyala lame berjalan 6 jam tuu..

letih yg amat..mandi2 pastu tido jap..bgn kul 5..then tibe2 kak sha call kak ana ajak kuar..hik3..pegi mane? erm..cdgnye nk pg psr mlm je..tp..tup2 hujan lebat la pulak...soo..kona kot lain..pi Alamanda..jalan lagi..semapat gak singgah MPH bli buku citer..warkah cinta berbau syurga..kul 1030 mlm br sampai rumah..

esoknya..ade lg program..pg2 saue dah bgn..sbb kul 7 nk pi mancing..hik3..bwk la novel sekali..erm..saye tukang tgk je..tp lame2 tgk boring la jugak,teringat artikel yg disend oleh shbt saye saudara Iqbal..kisah wanita2 muslimah mancing..hik2..so, saye pon nk tryla..mcm mn nk psg umpan, nak campak joran..eh bukan campak joran tp nk mancing la..pastu nak sentap joran n bawak naik ikan...huhu..kemahiran2 ni susah jugak..tergelak2 20 kali baru dapat campak pancing..kui3..tp kire okla..hehe wpon xdpt ikan..kena praktis lagi ni..memancing ni perlukan kesabaran..byk kali umpan dimakan ikan tp xdpt pon ikan..kire cam sedekah la jugak hehe..sungguh berpuas hati dengan performance saye mancing ikan..=)

Friday, February 20, 2009

KURSUS PRAPERKAHWINAN ISLAM

pd 14 dan 15 februari yang lepas kolej saye ni ade la buat kursus praperkahwinan islam..mmg kire setiap tahun ade dibuat la..dalam 2 kali sebab kursus ni kire wajib utk budak2 yang dah nk kuar da..hehe..jadi kuar2 nnt leh la terus kawen kan???hehe..

saye pon joinla kursus ni..hehe..tp actually saye dah pg dah kursus kawen..bak kate ustaz kat kelantan mase saye pg kursus tu..wpon empunya diri masih x laku, tp sijil kursus kawen tetap masih laku sampai bile2..hehe (mcm tuju kat saye je..hik3)

ni gmbr mase kursus kawen...cam ustazah je..hehe..jadi AJK program mase ni..hmm..n jadi MC sekali jela hehe..uish...malu btul..;-)



SEANDAINYA DIA TERCIPTA UNTUKKU..DEKATKANLA HATINYA DENGAN HATIKU..

Thursday, February 19, 2009

kami sihat dan kuat...sentiasa bersemangat...

erm...dah 2 bulan dok sini..antara aktiviti luar ofis n luar kelas yang saye suka nk buat ialah main netball..huhu..praktis tau nak main ni..al-maklumla dah terlupe nk main macam mane..coz dah lame tingglkan netball semenjak zaman2 skolah dulu..heehee..saye ni amatla x suka jogging..tp hmmm..kadang2 tu jogging la jugak kat sekitar2 sini jer..hehe..enjoyla tgk gambr2 ni ye..


(rakan-rakan sejogging...kak ana(warden), kak sha (lecturer), kak sue (warden))

lawan main netball ngn student2 ni..ooo..korang jangan lawan lecturer tau..xbaik derhaka ngan lecturer, nanti saye tolak markah exam..(hehe..ayat2 ugut mase nk lawan dorg..=p)


(my students...batch 11)


(batch yang terer...kot..hehe)


(batch paling terer...yeke terer..hehe..ala kitorg kalah sikit je aritu..kui)

kat padang leh la korang buli saye ye..ooo..mentang2 saye ni kecik...dalam kelas..korang buli saye siapla korang..haha (gelak jahat ni..)

TAG dari kak aini..=)

I'm



I really want to go to







My favorite place




My favorite colour



My favorite food


My favorite drink


My school/college




My favorite story






I was born in



My hobby







I live in


I wish



sowee sgt to kak aini..br ni la sempat nk update blog...hehe..1st time wat tag ni..semoga ukhuwah ini berkekalan...bilela nk jmpe kak aini face to face ek????heheh =)

ISLAM CHANNEL